Rodzaje opakowań foliowych - od czego zależy ich wytrzymałość?
Opakowania foliowe są w wielu branżach złotym standardem umożliwiającym bezpieczne pakowanie różnego rodzaju produktów i dostarczanie ich w stanie nienaruszonym do klienta końcowego.

Zależnie od tego, czy mamy do czynienia z produktami spożywczymi, chemicznymi czy produktami użytkowymi, zastosowanie odpowiedniego rodzaju opakowania foliowego może mieć znaczenie. Od czego zależy wytrzymałość opakowań foliowych, z czego powstają i gdzie wykorzystuje się je najczęściej?
Opakowania foliowe – podstawowe rodzaje i materiały
Wśród najpopularniejszych wariantów opakowań foliowych produkowanych z tworzyw sztucznych można wymienić wszelkiego rodzaju torebki, worki i woreczki, folie z rolki, koperty foliowe, folie ochronne, reklamówki i wiele innych. O tym, który z wariantów zastosujemy w danej branży decyduje jednak nie tylko kształt i wielkość opakowania foliowego, ale przede wszystkim materiał, z jakiego folie zostały wykonane. Z reguły opakowania foliowe produkowane są z polietylenu – wytrzymałego i plastycznego tworzywa sztucznego, które można przygotować na różne sposoby w celu osiągnięcia optymalnego kształtu i właściwości opakowania foliowego. Zależnie od grubości, przejrzystości i gramatury tworzywa sztucznego, opakowania foliowe mogą nadawać się do pakowania lekkich produktów sypkich lub cięższych i grubszych produktów gotowych.
Z czego powstają opakowania foliowe?
Najcieńsze i najczęściej spotykane woreczki i torebki z folii o dużej gęstości HDPE (high density polyethylene) są przeźroczyste, elastyczne i wyjątkowo tanie w produkcji, dlatego najczęściej wykorzystywane są w formie szeleszczących reklamówek do pakowania zakupów spożywczych i produktów przemysłowych. Cienka folia nie jest bardzo trwała, ale do użytku codziennego wystarcza w zupełności. Jej przeciwieństwo, folia o małej gęstości LDPE jest mocniejsza, grubsza i często mniej przeźroczysta od klasycznych woreczków i reklamówek. Opakowania foliowe tego typu można stosować wielokrotnie, szczególnie w branży spożywczej. Folie LDPE wykorzystywane są także do produkcji worków na śmieci.
Polietylen o średniej gęstości (MDPE) to rodzaj folii cechującej się wytrzymałością pośrednią pomiędzy HDPE i LDPE, a więc po raz kolejny jest materiałem wykorzystywanym głównie na porządku dziennym w sklepach i przy pakowaniu towarów. Ze względu na jakość, MDPE nie jest zwykle wykorzystywane w przemyśle jako materiał do bezpiecznego pakowania produktów.
Polipropylen (PP) to ostatni, a zarazem najbardziej wytrzymały i twardy materiał stosowany do wytwarzania opakowań foliowych. Choć jest sztywny, przeźroczysty i niezbyt elastyczny, często wykorzystuje się go do pakowania w przemyśle spożywczym oraz do pakowania odzieży czy tekstyliów. Opakowania z polipropylenu nie przepuszczają pary wodnej i substancji zapachowych, dzięki czemu skutecznie zabezpieczają towary przed zniszczeniem.
Wytrzymałość opakowań foliowych dla przemysłu
Choć z perspektywy konsumenta opakowania foliowe będą kojarzyły się przede wszystkim ze zrywkami w sklepie oraz wszelkimi opakowaniami stosowanymi w produktach spożywczych, z perspektywy przemysłu folia znajduje znacznie więcej zastosowań. Producenci specjalizujący się w produkcji opakowań foliowych przygotowują zarówno warianty dedykowane do końcowego pakowania produktów (np. jako reklamówki do sklepów, woreczki jednorazowe czy opakowania na produkty sypkie), jak i bardziej wytrzymałe folie przystosowane do pakowania produktów przy transporcie, zabezpieczania powierzchni (np. przy remoncie) czy oklejania powierzchni przed uszkodzeniem podczas transportu. Najbardziej wytrzymałe opakowania foliowe charakteryzują się zwykle największą sztywnością (opakowania z polipropylenu), bo każda bardziej elastyczna folia będzie jednocześnie bardziej podatna na uszkodzenia i rozerwanie przez ostre krawędzie czy większy ciężar produktów.
Opakowania foliowe w niewielu przypadkach stanowią opakowania zbiorcze dla większej grupy towarów. Folia typu stretch może posłużyć jako zabezpieczenie palety z paczkami, ale same produkty będą zapakowane tu dla dodatkowej ochrony w kartony służące jako bariera przed uszkodzeniem.
Gdzie wykorzystuje się opakowania foliowe?
Z możliwości i wszechstronności oferowanej przez opakowania foliowe korzysta się w wielu branżach, choć ich zastosowanie jest najbardziej zauważalne w branży spożywczej. Pakowanie produktów sypkich i kawałkowych, np. orzechów, ryżu czy siatek z owocami jest znacznie tańsze przy wykorzystaniu folii. Opakowania foliowe z powodzeniem sprawdzają się wszędzie tam, gdzie pakowane produkty są stosunkowo lekkie, nie posiadają ostrych krawędzi i mogą, z pomocą folii, zostać zabezpieczone przed uszkodzeniami, zabrudzeniem lub zagubieniem części.
Komentarze