Partner serwisu
26 września 2023

Przepisy na dania z tuńczykiem

Kategoria: Trendy żywnościowe

Niezwykły i niepowtarzalny smak tuńczyka Rio Mare z certyfikatem MSC zapewniającym, że produkt spełnia standardy zrównoważonego i identyfikowalnego rybołówstwa, od morza po stół.

Smażona dynia z Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą

Składniki na 4 porcje:

4 x Rio Mare Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą

800 g świeżej dyni pokrojonej na kawałki

kilka gałązek rozmarynu

60 g oliwy extra vergine

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jeśli kawałki dyni są zbyt duże, pokrój je na mniejsze części. Podsmaż na nieprzywierającej patelni z oliwą z oliwek, szczyptą soli i kilkoma gałązkami rozmarynu, aż będą miękkie i złociste.

Ugotowaną dynię ułóż na 4 talerzach. Dobrze wymieszaj Insalatissime, a następnie rozłóż łyżką na każdym talerzu obok dyni.

Podawaj na ciepło.

Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

150 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek

400 g makaronu

200 g sera np. cheddar

50 g parmezanu

50 g masła

40 g mąki

300 ml mleka

150 ml śmietany

natka pietruszki

sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.

Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.

Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.

Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Wrap z tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

4 tortille

4 x 80 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek

2 dojrzałe pomidory

1 dojrzałe awokado

4 łyżki majonezu

2 marchewki

50 g mieszanych sałat

½ cytryny

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Obierz i zetrzyj marchewki, pomidory pokrój w kostkę. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój.

Podgrzej patelnię nieprzywierającą na małym płomieniu, dodawaj pojedynczo tortille i smaż na sucho przez ok. 30 sekund po obu stronach. Zdejmij z patelni.

Rozsmaruj łyżkę majonezu na każdej tortilli, ułóż plasterki awokado i odsączonego tuńczyka, udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami, startą marchewką i sałatką.

Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli i posyp pieprzem. Zwiń ciasno tortille, upewniając się, że nadzienie się nie wydostanie. Podgrzej szybko na patelni, przetnij na pół, na ukos i podawaj.

Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek (160 g)

350 g krótkiego makaronu

200 g mozzarelli

30 g tartego parmezanu

100 ml śmietanki

100 g krojonych pomidorów bez skórki

1 ząbek czosnku

szczypta oregano kilka listków bazylii

20 g oliwy z oliwek extra vergine

sól

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.

Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.

Możesz też połączyć wszystkie składniki, przełożyć do naczynia do zapiekania i podpiec przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem

Składniki na 4 kanapki:

3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek

8 kromek chleba tostowego

160 g sera cheddar lub emmentaler

1 łodyga selera

gałązka pietruszki

1 twardy pomidor

1/4 czerwonej cebuli

3 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy

30 g masła

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Drobno posiekaj seler, cebulę i pietruszkę. Włóż do miski. Dodaj odsączonego tuńczyka, majonez i musztardę - dokładnie wymieszaj widelcem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pomidora pokrój w cienkie plasterki, posmaruj jedną stronę kromek chleba masłem i połóż je na arkuszu papieru pergaminowego masłem do dołu.

Rozgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką i upiecz cztery kromki chleba masłem do dołu. Na wierzchu dodaj odrobinę sera, mieszankę z tuńczyka, plasterki pomidora i więcej sera. Zamknij pozostałymi czterema kromkami chleba, upewniając się, że posmarowana masłem część jest skierowana do góry.

Delikatnie ułóż kanapki na patelni. Smaż na złoto najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Lekko dociskaj szpatułką, aż ser będzie lepki. Zdejmij z ognia, przekrój na pół i podawaj od razu.

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ