Partner serwisu
06 marca 2025

Czujniki VEGA monitorują poziom w procesie przetwórstwa pomidorów

Kategoria: Aktualności

Włoska firma SICA łączy tradycję i innowacyjność. Aby stworzyć warunki do produkcji doskonałego sosu pomidorowego, zrealizowała szereg inwestycji z zakresu jakości i bezpieczeństwa. Czujniki VEGA odegrały w tym przedsięwzięciu istotną rolę.

Czujniki VEGA monitorują poziom w procesie przetwórstwa pomidorów

Doskonały sos pomidorowy, wyprodukowany z dojrzewających na słońcu pomidorów, jest formą sztuki, którą Włosi doprowadzili do perfekcji. 

SICA, przedsiębiorstwo z siedzibą w Pagani, specjalizuje się w przetwarzaniu pomidorów w sposób pozwalający zachować ich właściwości smakowe: od zbiorów, po konserwowanie. Przetwarza pomidory bezpośrednio po zbiorach – w opty malnym momencie, aby zachować cały aromat. Natychmiastowe, ale jednocześnie delikatne prze twarzanie pozwala również zachować witaminy i cenne składniki odżywcze. SICA, która przetwarza około 100 000 ton świeżych pomidorów rocznie, jest obecnie jedną z największych i najnowocześniejszych tego typu firm w Europie; zaopatruje głównie branżę gastronomiczną. Każdy etap przetwarzania jest stale monitorowany, a wszystkie parametry techniczno-fizyczne i kontrole jakości – rejestrowane. Produkty powstają wyłącznie ze świeżych pomidorów z włoskich regionów Apulia, Kampania, Bazylikata, Kalabria i Lacjum. Firma całkowicie wyklucza dodatek konserwantów lub przeci wutleniaczy, które mogłyby zmienić ich właściwości organoleptyczne. 
 

Pomidory wystawiają na próbę każdy czujnik 

Pomidory to medium kwaśne i ścierne. Warunki przetwarzania stanowią zatem ogromne wyzwanie dla wszystkich zastosowanych czujników, a jest ich naprawdę wiele na różnych etapach procesu. Do pomiaru poziomu włoska firma już od kilku lat wykorzystuje czujniki VEGA. Wszystkie elementy instalacji są regularnie myte wodą pod wysokim ciśnieniem w celu usunięcia brudu i osadów. Na wszystkich etapach przetwarzania wilgoć, para, brud, a także turbulencje powodują utrudnienia. Kolejne wyzwanie to fakt, że czujniki są używane tylko przez 2, 3 miesiące w roku, ponieważ pomidory przetwarza się głównie w okresie zbiorów: od lipca do września. Jednak po kilkumiesięcznej przerwie produkcja rozpoczyna się na nowo, a czujniki muszą działać niezawodnie już od samego początku.

Wcześniej SICA do pomiaru poziomu wykorzy stywała przetworniki z metalową celą pomiarową. Jednak czujniki te często ulegały poważnym uszko dzeniom w wyniku ścierania lub na etapie demontażu i montażu. Stosowane wcześniej czujniki ultradźwiękowe również nie radziły sobie z warunkami procesu. Ciągle pojawiały się problemy spowodowane kondensacją lub zabrudzeniami. 

 

 

 

fot. VEGA

 

 

 

 

 

Szeroka gama zastosowań czujników VEGA

SICA korzysta z czujników VEGA od około siedmiu lat. W tym czasie aparatura na różnych etapach procesu była sukcesywnie zastępowana przez kolejne czujniki od VEGA i obecnie opomiarowanych jest około 50 punktów pomiarowych. Większość z nich wykorzystuje się w samym procesie puszkowania, ale można je znaleźć również w wielu innych obszarach. Pomiar poziomu w zbiornikach i rurociągach realizuje się z wykorzystaniem czujników VEGABAR 82. Przetworniki te są odporne na ścieranie i wpływ charakterystycznej dla pomidorów kwasowości. Co więcej, wykazują wysoką odporność na szoki temperaturowe i wytrzymują temperatury do 150°C. Charakteryzują się też wysokim współczynnikiem odporności na przeciążenia, co jest możliwe dzięki wyjątkowo wytrzymałej, opatentowanej przez VEGA ceramicznej celi pomiarowej CERTEC®. Zapewnia ona długoterminową stabilność w nawet najbardziej wymagających warunkach. 

Dodatkowe czujniki są rozmieszczone w koncentratorze i napełniarce. W każdym z tych dwóch miejsc zastosowano czujniki serii VEGABAR 80 do elektronicznego pomiaru różnicy ciśnień. W koncen tratorze sprawdzany jest tzw. poziom Brix, kluczowy dla optymalnej produkcji koncentratu pomidorowego. Wartość ta wskazuje proporcję substancji stałych zawartych w cieczy. W tym procesie ciecz, z jakiej otrzymuje się koncentrat, krąży w spiralnej rurze. Płynną zawartość ekstrahuje się poprzez odparowanie w specjalnej komorze. Elektroniczny pomiar różnicy ciśnień zapewnia tutaj dokładny pomiar gęstości. To rozwiązanie pomiarowe zapewnia wiarygodną zmierzoną wartość, nawet jeśli dwa punkty pomiarowe są od siebie oddalone – poprzednie rozwiązania pomiarowe wykorzystujące klasyczną metodę różnicy ciśnień nie zawsze zapewniały prawidłowe odczyty. 

 

 

fot. VEGA

 

 

 

 

 

 

Napełnianie i zamykanie produktu końcowego 

Napełnianie i zamykanie produktu końcowego to kolejne istotne etapy procesu – należy szybko i skutecznie usunąć resztki powietrza. Wiąże się to z turbulencjami, które powstają w wyniku obrotów maszyny napełniającej. Pomiar polega na moni torowaniu poziomu usuwanego materiału, odprowadzanego przez kolumnę ssącą. Również w tym przypadku elektroniczny pomiar różnicy ciśnień za pomocą czujników serii VEGABAR 80 zapewnia dużo bardziej niezawodny i stabilny pomiar w porównaniu z konwencjonalną różnicą ciśnień. 
 

Partnerska współpraca 

W SICA z sukcesem przetestowano również działanie sygnalizatorów poziomu VEGAPOINT jako zabezpieczenie przed przepełnieniem i w przyszłości planuje się zastosowanie tego rozwiązania w zakładzie. SICA docenia nie tylko długoterminową stabilność i wysoką niezawodność czujników, ale także partnerską współpracę z firmą VEGA. Okres produkcyjny w zakładzie jest bardzo krótki, ale komponenty takie jak czujniki muszą być w gotowości i działać niezawodnie przez cały czas. Dla zakładu SICA czujniki VEGA stały się ważnym elementem w procesie przetwarzania pomidorów, które stanowią podstawę doskonałego włoskiego sosu.

 

VEGA Polska sp. z o.o.
ul. Jaworska 13, Wrocław
www.vega.com

źródło: artykuł sponsorowany, VEGA
fot. VEGA
Tagi: VEGA, czujnik, SICA
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ