Partner serwisu

2/2024

Od redakcji

Efektywność Energetyczna

Oddajemy naturze to, co z niej czerpiemy
rozmowa z Anitą Bednarek
10
Niewidzialne straty pary. Case study z kubełkowego testu kalorymetrycznego odwadniaczy parowych
Radosław Żyłka
18
Sekrety specjalistów od efektywności energetycznej
Regina Botorek
22
Zasady eksploatacji biogazowni rolniczych
Łukasz Majewski
27
Trendy i ryzyka. Transformacja energetyczna w przemyśle spożywczym
Michał Sobczyk
32
Energia z OZE dla przemysłu spożywczego. Aspekty prawne i praktyczne
Karolina Wcisło-Karczewska
35
Misja (na) Marsa, czyli strategie rozwoju Mars Wrigley
rozmowa z Martą Zarzeczną
39

Z życia branży

Wydajność ważenia w zakładzie Wierzejki
Ishida Europe
42

Ochrona środowiska

Zrównoważony rozwój – cele i zagrożenia dla branży spożywczej
Dorota Kręgiel
46

Bezpieczny produkt spożywczy

Greenwashing – nieuczciwa ekologia
Bartosz Kruszewski
50
Niekonwencjonalne techniki utrwalania w branży owocowo-warzywne
Natalia Polak
55
Bezpieczeństwo stosowania suplementów diety
Agata Maruszewicz
62
Kiedy liczą się procenty
Łukasz Wołoszyn
66

Browarnictwo

Projekt Warka
rozmowa z Patrykiem Cieślikiem
70
Piwo starożytnego Egiptu. Co o nim wiemy i czy da się je odtworzyć?
Mateusz Jackowski, Iwona Feier
76
Nauka o piwie
Aleksander Poreda
80

Utrzymanie ruchu

Rewolucja w interakcji: człowiek-maszyna. Jak panele HMI zmieniają przemysł?
Leszek Jaszczak
82
Wspomaganie utrzymania ruchu pomp w branży spożywczej (część druga)
Ryszard Nowicki
86
Czyszczenie instalacji przemysłowych po kampanii buraczanej
Climbex Sp. z o. o.
94
Rola higienicznego projektowania we współczesnym podejściu do przetwórstwa spożywczego
Karol Czok
98

Nowoczesne zakłady

Wykorzystujemy możliwości, jakie daje technologia
rozmowa z Robertem Eliaszem
100
Nowe wyzwania w planowaniu zakładów spożywczych
Olena Stryhunivska
104
Mniejszy ślad węglowy zakładu
Piotr Przybysz
108

Felieton

Ściekawostki ze świata nauk
Radosław Żyłka
110
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ