Partner serwisu

1/2025

Od redakcji

Fabryka Przyszłości – NOWOCZESNE UR

Top na 2025. Globalne trendy w technologii żywności
Bartosz Kruszewski
8
Import bez niespodzianek
rozmowa z Joanną Porath, właścicielką agencji celnej AC Porath
14
Smak, który działa
rozmowa z Anną Adaś, kierownikiem Biura Badań i Rozwoju w Wawel SA
18

FABRYKA PRZYSZŁOŚCI – N OWOCZESNE UR

60 000 puszek na godzinę
Przemysław Płonka
20
Future factory w Świętem
Agata Ordon
22
Automatyzacja procesów z użyciem robotów współpracujących
Damian Żabicki
30
NUTRICIA 4.0
rozmowa z Borysem Zhyhalovem, dyrektorem Nutricia Zakłady Produkcyjne w Opolu
34
Jak zapobiegać kosztowym przestojom? Prewencja maszyn w przemyśle spożywczym
Paweł Frąk
38
TPM w Przedsiębiorstwie 4.0. Szanse i zagrożenia
Wojciech Mączyński
42
Bezpieczna i wydajna produkcja dzięki lean management
Andrzej Krótki
46
Czy już nadszedł czas na wykorzystanie AI w przemyśle spożywczym?
Gabriela Gic-Grusza
50

Bezpieczny Produkt Spożywczy

Nietypowe wzbogacanie chleba. Przegląd badań z ostatnich lat
Natalia Polak
52
Rapid Alert System For Food And Feed, czyli wczesne ostrzeganie o zagrożeniach
Agata Maruszewicz
62
Nowoczesne systemy i urządzenia automatyczne do monitorowania jakości produktów
Tomasz Kopaczewski
66
Metody poprawy trwałości mikrobiologicznej produktów spożywczych
Mateusz Jackowski, Mariusz Nowak, Aleksandra Modzelewska, Maciej Grabowski, Katarzyna Czyżewska
70
Żywność kontra mikroorganizmy. Potencjał produktów spożywczych w bakteriostatyce
Katarzyna Czyżewska, Aleksandra Modzelewska, Mariusz Nowak, Maciej Grabowski, Mateusz Jackowski
78
Smak Włoch. Czujniki VEGA monitorują poziom w procesie przetwórstwa pomidorów
VEGA
84

Efektywność energetyczna

Biogazownie w kontekście gospodarki o obiegu zamkniętym
Agnieszka Urbanowska
86

Analizy

Skład pektyn i ich znaczenie w procesie filtracji płytowej koncentratu jabłkowego
Leszek Jaszczak
92
Produkty bezlaktozowe. Modny trend żywieniowy czy prozdrowotna konieczność?
Katarzyna Czyżewska
96

Felieton

Ściekawostki ze świata nauki
Radosław Żyłka
102
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ