Od redakcji |
Era zrównoważonych rozwiązań
Woda, jeden z najcenniejszych zasobów naszej planety, coraz częściej staje się tematem nr 1. Zmiany klimatyczne (vide: susza, a następnie katastrofalna powódź), rosnące zapotrzebowanie ze strony przemysłu i rolnictwa oraz postę pujące zanieczyszczenia stawiają m.in. przed firmami z branży spożywczej liczne wyzwania związane z gospodarką wodno-ściekową. Współczesny przemysł spożywczy (ale i nie tylko) wymaga wdrożenia zrównoważonego podejścia do zarządzania wodą – nie tylko po to, by zapewnić przyszłym pokoleniom dostęp do czystych zasobów, ale także by minimalizować negatywny wpływ swojej działalności na środowisko.
W niniejszym wydaniu przyglądamy się innowacyjnym technologiom i rozwiązaniom, które zmieniają oblicze gospodarki wodno-ściekowej. Od odzyskiwania ciepła ze ścieków (Radosław Żyłka, s. 18), przez biologiczne metody oczyszczania gazów (Krzysztof Barbusiński, s. 34), po nowe regulacje prawne, które wprowadzają obowiązek raportowania zrównoważonych działań (Kinga Flis, s. 14). Pokazujemy, jak gospodarka wodno-ściekowa ewoluuje w stronę bardziej ekologicznych i efektywnych praktyk.
Artykuły ekspertów wskazują, że zintegrowane podejście do zarządzania wodą i ściekami może przynieść korzyści zarówno środowiskowe, jak i ekonomiczne. Przykłady konkretnych działań przed siębiorstw, takich jak browar Namysłów, dowodzą bowiem, że możliwe jest połączenie odpowiedzialności ekologicznej z sukcesem biznesowym (s. 12).
Mikołaj Maśliński w swoim artykule analizuje temat „Niebieskiego Ładu” z perspektywy prawnej. Podkreśla: „Firmy, które w porę dostosują się do nowych wymogów, będą mogły nie tylko uniknąć kar i sankcji, ale także zyskać na efektywności operacyjnej i wizerunkowej. W rezultacie może być to również źródłem budowania przewagi konkurencyjnej” (s. 8).
Na sukces przedsiębiorstw wpływają jednak także inne kluczowe aspekty, takie jak automatyzacja w kierunku Przemysłu 4.0 (Leszek Jaszczak, s. 42) czy cyberbezpieczeństwo. „Zakłócenia wywołane przez cyberataki mogą prowadzić do poważnych problemów logistycznych, przerw w dostawach, strat finansowych oraz utraty zaufania konsumentów” (Damian Żabicki, s. 48).
Jak widać, w obliczu wyzwań współczesnego świata inwestycja w innowcje w przemyśle spożywczym nie jest już opcją, lecz koniecznością dla zrównoważonej przyszłości.
|
|
Gospodarka wodno-ściekowa |
Zielony Ład nie wystarczy, czas na niebieską rewolucję Mikołaj Maśliński | 8 |
TEMAT NUMERU: Gospodarka wodno-ściekowa |
Filozofia ciągłej poprawy rozmowa z Jackiem Sawickim, dyrektorem Browaru Namysłów, Grupa Żywiec Sp. z o.o. | 12 |
Raportowanie zrównoważonego rozwoju. Jak nie utonąć w regulacjach? Kinga Flis | 14 |
Niedoceniane OZE. Ścieki źródłem ciepła Radosław Żyłka | 18 |
Kropla wody, morze wyzwań. Zrównoważone zarządzanie zasobami wodnymi Anita Bednarek | 24 |
Ograniczanie emisji odorów do środowiska. Metody biologiczne Krzysztof Barbusiński, Anita Parzentna-Gabor | 34 |
Utrzymanie ruchu |
Integracja systemów automatyki w aspekcie przemysłu 4.0 Leszek Jaszczak | 42 |
Wirtualna rzeczywistość. Rozrywka czy wartościowe narzędzie dla przemysłu? RULAND Engineering & Consulting | 46 |
Cyberbezpieczeństwo maszyn w przemyśle spożywczym Damian Żabicki | 48 |
Zdrowa i bezpieczna żywność |
Kwiaty czarnego bzu w przemyśle spożywczym Agnieszka Nawirska-Olszańska | 52 |
Liście krzewów i drzew owocowych. Niedoceniane źródło składników bioaktywnych Natalia Polak | 58 |
Urzędowa kontrola jakości a bezpieczna żywność Marek Kowalczyk | 64 |
Nowa żywność. Mięso z laboratorium Bartosz Kruszewski | 68 |
Prawo |
Nowa era zarządzania opakowaniami Karolina Wiszumirska | 74 |
Pochodzenie ma znaczenie co naprawdę decyduje o wyborach konsumentów? Sylwia Ciągło-Androsiuk | 78 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 82 |