Od redakcji |
Pracownicy w fabryce jutra
Future Factory. Okładkowe hasło, ale i nazwa jednego z paneli wykłado wych, który odbędzie się w ramach 18. już edycji konferencji Utrzymanie Ruchu w Przemyśle Spożywczym. Właśnie o bu dowaniu „fabryki jutra”, odpowiadającej na nadchodzące wyzwania, zmieniające się wymogi prawne, realizującej założenia gospodarki obiegu zamkniętego piszemy szeroko w bieżącym numerze.
Jedną z takich inwestycji jest zlokalizo wany w miejscowości Święte piąty już za kład PepsiCo w Polsce. „To przykład inno wacyjnego podejścia do zrównoważonej produkcji w oparciu o prośrodowiskowe technologie, z troską o lokalne społecz ności i własnych pracowników” – jak pisze Agata Ordon w artykule przybliżającym ten imponujący projekt (s. 22). Autorka podkreśla, że inwestycja w Świętem od samego początku koncentrowała się na minimalizacji wpływu na środowisko. Już w fazie koncepcyjnej obliczono ślad wę glowy zakładu, uwzględniając wszystkie etapy jego cyklu życia, tj. budowę, eks ploatację i rozbiórkę. Następnie wpro wadzono technologie i takie materiały, które pozwolą osiągnąć zeroemisyjność do 2035 roku.
W bieżącym numerze opisujemy też inne projekty zrealizowane przez zakła dy spożywcze. To inwestycje w sprzęt, jak choćby w elbląskim browarze, gdzie – dzięki zainstalowaniu niedawno nowo czesnej linii puszkowej – możliwe stało się zwiększenie efektywności produkcji oraz znaczna redukcja zużycia ciepła, wody, energii elektrycznej, co obniży ślad węglowy zakładu. To też inwestycje w automatyzację procesów (o robotach współpracujących pisze Damian Żabicki na s. 30), w określone podejścia syste mowe (artykuł W. Mączyńskiego: „TPM w Przedsiębiorstwie 4.0”), które mają na celu maksymalizację efektywności maszyn i urządzeń przy zaangażowaniu wszystkich pracowników, czy w filozofie zarządzania, jak np. lean (art. Andrzeja Krótkiego na s. 46).
Nowe linie, coboty, odnawialne źródła, systemy… W tej „inwestycyjnej wyliczan ce” nie może zabraknąć jeszcze jedne go, najistotniejszego przecież zasobu – pracowników. Podkreśla to m.in. Borys Zhyhalov, dyrektor Nutricia Zakłady Pro dukcyjne w Opolu (wywiad na s. 34), któ rego słowa mogą być podsumowaniem tego edytoriala: „Kluczowym elementem naszych planów jest wykwalifikowana kadra, otwarta na budowanie nowych kompetencji oraz wdrażanie rozwiązań cyfrowych i AI. Inwestowanie w rozwój pracowników i w nowoczesne technolo gie jest niezbędne, aby utrzymać wysoką, konkurencyjną pozycję naszej fabryki na rynku”.
|
|
Fabryka Przyszłości – NOWOCZESNE UR |
Top na 2025. Globalne trendy w technologii żywności Bartosz Kruszewski | 8 |
Import bez niespodzianek rozmowa z Joanną Porath, właścicielką agencji celnej AC Porath | 14 |
Smak, który działa rozmowa z Anną Adaś, kierownikiem Biura Badań i Rozwoju w Wawel SA | 18 |
FABRYKA PRZYSZŁOŚCI – N OWOCZESNE UR |
60 000 puszek na godzinę Przemysław Płonka | 20 |
Future factory w Świętem Agata Ordon | 22 |
Automatyzacja procesów z użyciem robotów współpracujących Damian Żabicki | 30 |
NUTRICIA 4.0 rozmowa z Borysem Zhyhalovem, dyrektorem Nutricia Zakłady Produkcyjne w Opolu | 34 |
Jak zapobiegać kosztowym przestojom? Prewencja maszyn w przemyśle spożywczym Paweł Frąk | 38 |
TPM w Przedsiębiorstwie 4.0. Szanse i zagrożenia Wojciech Mączyński | 42 |
Bezpieczna i wydajna produkcja dzięki lean management Andrzej Krótki | 46 |
Czy już nadszedł czas na wykorzystanie AI w przemyśle spożywczym? Gabriela Gic-Grusza | 50 |
Bezpieczny Produkt Spożywczy |
Nietypowe wzbogacanie chleba. Przegląd badań z ostatnich lat Natalia Polak | 52 |
Rapid Alert System For Food And Feed, czyli wczesne ostrzeganie o zagrożeniach Agata Maruszewicz | 62 |
Nowoczesne systemy i urządzenia automatyczne do monitorowania jakości produktów Tomasz Kopaczewski | 66 |
Metody poprawy trwałości mikrobiologicznej produktów spożywczych Mateusz Jackowski, Mariusz Nowak, Aleksandra Modzelewska, Maciej Grabowski, Katarzyna Czyżewska | 70 |
Żywność kontra mikroorganizmy. Potencjał produktów spożywczych w bakteriostatyce Katarzyna Czyżewska, Aleksandra Modzelewska, Mariusz Nowak, Maciej Grabowski, Mateusz Jackowski | 78 |
Smak Włoch. Czujniki VEGA monitorują poziom w procesie przetwórstwa pomidorów VEGA | 84 |
Efektywność energetyczna |
Biogazownie w kontekście gospodarki o obiegu zamkniętym Agnieszka Urbanowska | 86 |
Analizy |
Skład pektyn i ich znaczenie w procesie filtracji płytowej koncentratu jabłkowego Leszek Jaszczak | 92 |
Produkty bezlaktozowe. Modny trend żywieniowy czy prozdrowotna konieczność? Katarzyna Czyżewska | 96 |
Felieton |
Ściekawostki ze świata nauki Radosław Żyłka | 102 |