Partner serwisu
12 października 2023

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi podaje terminy stosowania nawozów jesienią

Kategoria: Aktualności

W wyjątkowych sytuacjach możliwe są późniejsze, niż przewidziane w rozporządzeniu okresy nawożenia i stosowanie nawozów zawierających w składzie azot na gruntach ornych. - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zgodnie z programem azotanowym:

  • Nawozy naturalne stałe (obornik, pomiot ptasi) na gruntach ornych: do 31 października, na trwałych użytkach zielonych i uprawach wieloletnich do 30 listopada.
  • Nawozy azotowe mineralne i nawozy naturalne płynne (gnojowica, gnojówka) na gruntach ornych do 20 października (mogą być odmienne terminy w niektórych gminach), na trwałych użytkach zielonych i uprawach wieloletnich do 31 października.

Możliwe jest wydłużenie terminów stosowania nawozów azotowych na gruntach ornych w przypadku niekorzystnych warunków pogodowych, takich jak nadmierny deszcz czy susza, do 30 listopada. Terminy muszą być dokładnie udokumentowane. Jeśli uprawa jest planowana jesienią po późno zbieranych przedplonach (np. burak cukrowy, kukurydza), dopuszczalna dawka azotu to maksymalnie 30 kg N/ha. Trzeba dokładnie udokumentować termin zbioru, datę stosowania nawozu, rodzaj nawozu i jego dawkę, oraz termin siewu jesiennej uprawy. Rolnik samodzielnie ocenia warunki pogodowe i możliwość stosowania nawozów w określonym terminie, uwzględniając lokalne warunki. Nawożenie nie może być wykonywane później niż do końca listopada, ani w przypadku zamarzniętej gleby, zalanej wodą, nasyconej wodą lub przykrytej śniegiem.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 31 stycznia 2023 r. w sprawie Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu (Dz. U. 2023 poz. 244).

źródło: gov.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ