Nowe przepisy UE ograniczają azotany i azotyny w żywności
Unia Europejska zdecydowała się obniżyć dopuszczalne poziomy azotanów i azotynów w żywności. To wynik gruntownej oceny naukowej przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Uzyskano jednomyślne poparcie państw członkowskich.
Nowe przepisy mają na celu zmniejszenie zawartości tych substancji w żywności o około 20% w celu ochrony przed groźnymi bakteriami chorobotwórczymi, takimi jak Listeria, Salmonella i Clostridia, jednocześnie ograniczając narażenie na nitrozoaminy, które są uważane za potencjalnie rakotwórcze.
Azotany i azotyny są często wykorzystywane w przetwarzaniu żywności, aby zwiększyć jej trwałość, mogą być obecne w wielu produktach spożywczych, takich jak wędliny, sery, oleje, a także w alkoholowych napojach, w tym piwie. Nowe limity uwzględniają różnorodność produktów i warunków produkcji w UE, dając jasny sygnał branży spożywczej, aby dostosować się do nowych wytycznych.
W przypadku azotynów, EFSA ustalił dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 0,07 mg jonu azotynowego na kilogram masy ciała dziennie. Dla azotanów, EFSA utrzymał dopuszczalne dzienne spożycie na poziomie 3,7 mg jonu azotanowego na kilogram masy ciała dziennie i stwierdził, że obecne stosowanie nie przekracza tych limitów.
Warto zaznaczyć, że te środki nie oznaczają całkowitego zakazu stosowania azotynów i azotanów jako dodatków w żywności, więc obniżenie dopuszczalnych poziomów jest rozwiązaniem, które jest realne. Przedsiębiorstwa spożywcze mają dwa lata na dostosowanie się do nowych przepisów.
Komisarz UE ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności, Stella Kyriakides, podkreśliła, że obywatele oczekują pewności co do bezpieczeństwa żywności, a nowe przepisy stanowią ważny krok w tej kierunku. Zachęciła firmy spożywcze do szybkiego wdrożenia nowych przepisów, opartych na naukowych dowodach, i do rozważenia dalszego ograniczenia poziomów azotynów i azotanów w celu ochrony zdrowia publicznego.
Komentarze