Partner serwisu
16 października 2023

MasoSine Certa 250 - pompa poprawiła jakość produktów mleczarskich w Skale

Kategoria: Aktualności

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale, zainwestowała w nową pompę MasoSine Certa 250, która znacząco poprawiła jakość jej produktów mleczarskich.

MasoSine Certa 250 - pompa poprawiła jakość produktów mleczarskich w Skale

Pompę można precyzyjnie dostosować do potrzeb produkcji, eliminując potrzebę używania dodatkowych zbiorników buforowych. To doskonały przykład wykorzystania nowoczesnej technologii w niewielkim zakładzie produkcyjnym, aby dostarczać produkty o najwyższej jakości na rynek spożywczy.

„Pierwotnie do przetłaczania maślanki używaliśmy jednostopniowej pompy odśrodkowej. Jednak powstające w niej ogromne siły ścinające trwale niszczyły strukturę produktu nadmiernie obniżając jego lepkość. W żaden sposób nie dawało się tego skompensować, przez co uzyskiwaliśmy płyn wprawdzie o smaku maślanki – ale o konsystencji zbliżonej do konsystencji mleka. Walczyliśmy z tym ograniczając wydajność pompowania, ale i tak efekt był odległy od oczekiwań” - wspomina wiceprezes Adamek.

Pomiędzy pompą a linią rozlewającą maślankę do półlitrowych i litrowych butelek wcześniej był zainstalowany dodatkowy zbiornik buforowy, którego zadaniem było wyrównywanie różnic wydajności pompy i linii rozlewniczej. Zbiornik ten przyjmował nadmiar produktu podczas pompowania z szybkością przekraczającą wydajność linii rozlewniczej, a następnie zasilał linię po wyłączeniu pompy.


Ponieważ Spółdzielnia nie chciała obniżać jakości produktu podczas rozlewania, przeprowadzono dwutygodniowe testy pompy sinusoidalnej MasoSine Certa 250 firmy Watson-Marlow Fluid Technology Solutions. Urządzenie to pompuje płyn bardzo równomiernie, praktycznie bez pulsacji i przy ultraniskich naprężeniach ścinających. Dzięki wykorzystaniu falownika wydajność pompy może być precyzyjnie regulowana w bardzo szerokich granicach, dzięki czemu można było dokładnie dostosować wydajność pompy do wymagań linii rozlewniczej.

„Pompy sinusoidalne MasoSine Certa są chętnie stosowane w przedsiębiorstwach przetwórstwa żywności, takich jak mleczarnie (pompowanie serów, jogurtów, maślanek, itp.), browary (pompowanie drożdży, syropów, aromatów, stabilizatorów), zakłady przetwórstwa owoców i warzyw (pompowanie koncentratów owocowo-warzywnych, soków, nektarów), ponieważ dzięki łagodnemu tłoczeniu produktu, praktycznie bez naprężeń ścinających czy pulsacji, pozwalają na dostarczanie na rynek wyrobów o wyższej jakości. Pozwalają też wyeliminować wiele akcesoriów mogących stać się miejscami awarii, źródłami zakażeń lub wycieków, jak tłumiki pulsacji, zbiorniki buforowe czy dodatkowe zawory” – powiedział inżynier sprzedaży w firmie Watson-Marlow Polska, Chrystian Zemła. „Przykład OSM Skała pokazuje, że nawet niewielkie zakłady mogą skutecznie wykorzystywać nowoczesne technologie, jeżeli zależy im na najwyższej jakości produktu”.

 Pompa MasoSine Certa 250 firmy Watson-Marlow Fluid Technology Solutions ma płynnie regulowaną wydajność w zakresie do 11520 l/h. Ma też imponujące ciśnienie ssania (-0,85 bar) i wysokie ciśnienie tłoczenia (15 bar). Pompy MasoSine mają też nadzwyczajną sprawność energetyczną – pobierają nawet o 50% mniej energii niż inne typy pomp. Dzięki prostej konstrukcji, wykorzystującej tylko jeden wał napędowy i jeden system uszczelnień, oraz dzięki możliwości czyszczenia w systemie CIP pompa ta ma też bardzo niskie wymagania dotyczące obsługi, co przekłada się na niskie koszty eksploatacji. MasoSine Certa 250 spełnia wymagania EHEDG Typu EL klasy I oraz EHEDG Typu EL klasy aseptycznej I.

źródło: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Skale
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ