Dziś światowy dzień Jaja!
13 października obchodzony jest Światowy Dzień Jaja, którego hasłem w danym roku jest "Jaja dla zdrowej i bezpiecznej przyszłości".

Fermy Drobiu Woźniak, jedno z 20 największych przedsiębiorstw produkujących jaja na świecie (według rankingu WATTPoultry International) i największy producent w Unii Europejskiej, wspólnie z International Egg Commission, pełnią rolę ambasadorów tego święta. Jego celem jest podkreślenie znaczenia wartości odżywczych jaj w codziennym życiu, które stanowią ważny element zdrowej i bezpiecznej diety.
Światowy Dzień Jaja obchodzony jest co roku w drugi piątek października i jest okazją do podkreślenia korzyści żywieniowych, zdrowotnych i środowiskowych płynących z spożywania jaj na całym świecie. Jaja są znane z wysokiej zawartości białka oraz różnorodnych makro i mikro składników odżywczych, co czyni je jednymi z najbardziej odżywczych produktów spożywczych dostępnych na rynku. Jedno duże jajko dostarcza 13 niezbędnych witamin oraz 6 g białka, co sprawia, że stanowią one wartościowy i ekonomiczny element diety, dostosowany do potrzeb ludzi w różnym wieku na całym świecie.
Ponadto, jaja mogą pomagać w wyrównywaniu powszechnych niedoborów składników odżywczych, które często pozostają niezauważone, ale są istotne dla utrzymania zdrowia. Jaja dostarczają składniki odżywcze, takie jak cholina, witamina A i witamina D, które odgrywają kluczową rolę w zdrowym rozwoju mózgu, oczu, skóry, układu odpornościowego oraz układu kostnego. Wysokojakościowe białko zawarte w jajach wspiera także procesy wzmacniania i naprawy mięśni oraz tkanek.
Jaja są również przykładem zrównoważonego pod względem ekologicznym i ekonomicznym źródła białka pochodzenia zwierzęcego. Ich produkcja jest przyjazna dla środowiska, a kury wykorzystują paszę w efektywny sposób, co minimalizuje potrzebę dużej ilości gruntów rolnych. Dodatkowo, produkcja jaj wymaga niewielkiej ilości wody, co stanowi istotny atut w kontekście oszczędności zasobów wodnych.
Bezpieczna i odpowiedzialna produkcja jaj odgrywa kluczową rolę w dostarczaniu wysokiej jakości żywności na rynku. Liderzy tej branży monitorują globalne trendy i podejmują świadome działania w celu zapewnienia konsumentom różnorodności i dostępności jaj. Wprowadzenie radykalnych zakazów produkcji jaj z chowu klatkowego, jakie miały miejsce w niektórych krajach, spowodowało ograniczenie dostępności jaj na rynku i wpłynęło negatywnie na konsumentów, uniemożliwiając im dostęp do produktów stanowiących ważny składnik zdrowej diety w przystępnej cenie.
Komentarze