Pieczone w soku malinowym gruszki podana na waflach w białej czekoladzie
Każda pora roku przynosi ze sobą nie tylko zmienne widoki za oknem, ale również odmienne smaki i aromaty, które kuszą nasze podniebienia. W miarę jak dni stają się krótsze, a wieczory chłodniejsze, pragniemy ciepła i komfortu w każdym kęsie. Dlatego dzisiaj pragniemy podzielić się wyjątkowym przepisem, który idealnie wprowadzi nas w klimat jesiennej przyjemności.
Składniki:
- 1 opakowanie wafli kukurydzianych biała czekolada/kokos Kupiec
- 4 gruszki
- 200 ml soku malinowego
- 2 łyżki cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 200 ml śmietany 30%
- garść malin
- świeże listki mięty do podania
Przygotowanie
1. Gruszki obieramy, przecinamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i układamy na blaszce posmarowanej masłem
2. Posypujemy cukrem i zalewamy sokiem malinowym
3. Pieczemy 40 minut w 160 *C
4. Śmietankę ubijamy na sztywno
5. Układamy na waflu w białej czekoladzie po 2 kawałki gruszki, dodajemy kleks śmietany, polewamy resztką sosu i układamy maliny i miętę
źródło: kupiec.pl
Komentarze