Partner serwisu
18 października 2023

Ashley Gearhardt i współpracownicy ostrzegają przed żywnością wysoko przetworzoną

Kategoria: Aktualności

Badacze wskazują, że produkty ultra przetworzone działają na mózg podobnie jak alkohol i nikotyna.

Ashley Gearhardt i współpracownicy ostrzegają przed żywnością wysoko przetworzoną

Coraz częściej sięgamy po żywność wysoko przetworzoną. Naukowcy alarmują przed jej potencjalnie uzależniającym wpływem na zdrowie. Według raportu opublikowanego w British Medical Journal, aż 14 procent dorosłych i 12 procent dzieci może być uzależnionych od tego typu jedzenia, co oznacza, że sięgają po nie kompulsywnie, bez uczucia głodu.

Prof. Ashley Gearhardt z Uniwersytetu Michigan - autorka raportu - porównuje działanie rafinowanych węglowodanów i tłuszczów obecnych w żywności przetworzonej do efektów wywołanych przez używki. Te substancje wywołują intensywne łaknienie i objawy odstawienne, takie jak niepokój. Osoba uzależniona żywności wysoko przetworzonej może odczuwać niepokój w momencie, gdy nie ma "pod ręką" swoich ulubionych przekąsek.

Żywność wysoko przetworzona obejmuje produkty poddane intensywnej obróbce technologicznej w celu zwiększenia trwałości i przyspieszenia procesu przygotowywania. W składzie takich produktów znajdują się mnóstwo barwników, wzmacniaczy smaków oraz słodzików. W związku z wynikami tych badań, eksperci sugerują, że niektóre produkty ultra przetworzone powinny być oznaczone specjalnymi oznaczeniami, co zwiększyłoby świadomość konsumentów na temat ich potencjalnie uzależniającego charakteru.

Niezależnie od tego, czy jesteś konsumentem czy przedstawicielem przemysłu spożywczego, warto podjąć świadome kroki w kierunku zdrowszej diety i przyczynić się do poprawy jakości żywności oferowanej na rynku.

źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ