Muśnij sobie dania wytrawne!
Słysząc słowa „owocowy mus”, wiele osób instynktownie myśli o deserach. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że mus świetnie wypada także w roli dodatku do potraw wytrawnych. Wystarczy odkręcić opakowanie, polać danie i … zajadać!
Naturalna słodycz owoców sprawia, że najczęściej, w różnej formie, dodajemy je do ciast, lodów czy smoothie. Jednak doskonałym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako składników dań wytrawnych. Kaczka z jabłkami czy góralski ser z żurawiną to klasyczne przykłady, które zapewne większości są znane, ale to tylko niewielki ułamek kulinarnych możliwości. W kuchni warto eksperymentować – to świetna zabawa, a jej efekty mogą nas bardzo miło zaskoczyć! Chęć odkrywania nowych smaków i poszerzanie kulinarnych horyzontów sprawiają, że przygotowywanie domowych posiłków przestaje być nielubianym obowiązkiem, a staje się przyjemnością i formą hobby. A przecież o to chodzi!
Taki dodatek, to MUS!
Musy Herbapol są ciekawym dodatkiem nie tylko do naleśników, placuszków, owsianki czy deserów, ale także do dań obiadowych oraz szybkich przekąsek o wytrawnym charakterze. Dowód? Poniższy przepis, którego autorką jest ekspertka kulinarna Daria Ładocha. Smacznego!
Sałatka z grillowanym kurczakiem z sosem na bazie musu Herbapol Mango & brzoskwinie
Składniki na 4 porcje:
- 1 pierś z kurczaka, pokrojona na plasterki
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, sól, pieprz
- 2 małe sałaty rzymskie
- 1 mała sałata lodowa
- 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka
- 1 zielony ogórek, pokrojony w plastry ze skórą
- 1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
- 1 marchewka, pokrojona w słupki
- 4 łyżki prażonych orzechów ziemnych
- ½ pęczka mięty
- ¼ pęczka koperku
Sos:
- 1 opakowanie musu Herbapol Mango & Brzoskwinie
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 6 łyżek sosu sojowego
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- sok z limonki
- kolendra świeża
Sposób przygotowania:
Kurczaka natrzyj, solą, pieprzem i papryką. Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę, podsmaż kurczaka na złoty kolor. Na półmiskach ułóż liście sałaty rzymskiej i porwanej sałaty lodowej. Na wierzchu ułóż ogórka, paprykę, marchewkę i cebulę. W oddzielnej misce wymieszaj mus Herbapol Mango & Brzoskwinie z czosnkiem, sosem sojowym, posiekaną kolendrą, sezamem i chili. Na sałacie ułóż kurczaka, polej dużą porcją powstałego dressingu, udekoruj musem Herbapol Mango & Brzoskwinie, orzechami, miętą i koperkiem.
Komentarze