Jesień na talerzu z piwem Carlsberg
Mimo, że już myślimy o świętach, to jesień dalej trwa, a w lesie roi się od grzybów! Dlatego przygotowaliśmy dla was przepis na idealne danie na chłodne wieczory.
Boczniaki w piwnej panierce (Carlsberg) ze słodko - kwaśnym sosem chili
Składniki
• 500 g boczniaków
• 200 g mąki pszennej
• 75 g mąki z tapioki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• sos chili Sriracha
• sól
• 1 l oleju rzepakowego do smażenia
• 250 ml schłodzonego piwa Carlsberg
Grzyby kroimy w paski o grubości około 1 cm. Łączymy suche składniki tzn. mąkę pszenną, z tapioki oraz proszek do pieczenia. Do mąki dolewamy piwo w takiej ilości aby uzyskać masę przypominającą ciasto naleśnikowe. Delikatnie ją solimy. W garnku rozgrzewamy olej. Boczniaki panierujemy w i smażymy partiami. Grzyby powinny być chrupiące i rumiane. Odsączmy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem chili Sriracha i schłodzonym piwem Carlsberg.
Polecamy! To prawdziwa uczta dla podniebienia w jesienne wieczory. Smacznego!
Komentarze