Partner serwisu
07 listopada 2023

Kurczak Wielkopolski Konspol w marynacie pomarańczowej z batatami i szalotkami

Kategoria: Aktualności

Oto idealny przepis, który wprowadzi magię świąt na Twoim stole. Przygotuj to danie i podziel się nim ze swoimi bliskimi, aby wspólnie delektować się wyjątkowym smakiem.

Kurczak Wielkopolski Konspol w marynacie pomarańczowej z batatami i szalotkami

Składniki:

  •     1 tuszka Kurczaka Wielkopolskiego Konspol
  •     4 cebulki szalotki
  •     4 pomarańcze
  •     1 batat
  •     Sól i pieprz, do smaku
  •     Rozmaryn, do smaku
  •     1 główka czosnku
  •     1 łyżeczka goździków
  •     Olej, do smarowania formy

Marynata:

  •     3 łyżki miodu gryczanego
  •     3 łyżki sosu sojowego
  •     3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  •     Sok z 1/2 cytryny
  •     1 łyżeczka papryki w proszku
  •     1/4 łyżeczki cynamonu
  •     1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Przygotuj marynatę, mieszając miod, sok z cytryny, sos sojowy, przeciśnięty czosnek, paprykę, cynamon i suszony rozmaryn. Umyj kurczaka, osusz, a następnie natrzyj go wewnątrz i na zewnątrz przygotowaną marynatą. Przykryj i odstaw na noc do lodówki. Natrzyj formę do zapiekania olejem i ułóż w niej kurczaka. Polej kurczaka pozostałą marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około pół godziny. W międzyczasie umyj dokładnie pomarańcze, obierz szalotki i bataty. Pokrój bataty na grube słupki, a główkę czosnku przekrój na połowę. Jedną pomarańczę nakłuj wykałaczką, wsuń do niej goździki i pokrój na kawałki, drugą pomarańczę pokrój w plastry. Wyciśnij sok z pozostałych pomarańczy. Po pierwszych 30 minutach pieczenia, dodaj do formy z kurczakiem warzywa i owoce. Skrop całość olejem i polej sokiem z pomarańczy. Piecz jeszcze około 60 minut, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.

 

źródło: konspol.com.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ