Świętuj jesień z kawowymi przepisami Lavazza!
Dni stały się krótsze i chłodniejsze, zielone korony drzew zabarwiły się na żółto i pomarańczowo, a to oznacza to tylko jedno – jesień w pełni! To idealna pora roku, aby cieszyć się chwilami spędzonymi w domu, w gronie najbliższych delektując się pysznymi napojami, które rozgrzewają podczas pierwszych zimnych tygodni.
Do jesiennego klimatu nic nie pasuje lepiej niż wyborne napoje kawowe. Lavazza, znana na całym świecie włoska firma produkująca kawę, zaprasza do wspólnego jesiennego świętowania, proponując kawowe napoje inspirowane aurą.
Chocolate Mocha
Składniki:
• 2x espresso – 25 lub 30 ml
• Spienione mleko – 160 ml (proporcje: około 80% mleka i – 20% piany)
• Gorąca czekolada – 75 ml
• Kakao – 0,1 g
• Bita śmietana – 70 g (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Nalej espresso do szklanki o pojemności 350ml
2. Dodaj gorącą czekoladę
3. Dosyp kakao i pomieszaj
4. Całość zalej spienionym mlekiem
5. Na końcu możesz dodać bitą śmietanę.
Turmeric – black pepper Cappuccino
Składniki:
• Espresso 25 ml (eksperci Lavazza polecają wariant Qualità Oro)
• Kurkuma w proszku – pół łyżeczki
• Sczypta pokruszonego czarnego pieprzu
• Miód – 10 g
• Mleko pełnotłuste – 100 ml
Sposób przygotowania:
1. Dodaj miód do filiżanki cappuccino
2. Zaparz espresso, dolej do filiżanki i dobrze wymieszaj
3. Dodaj kurkumę w proszku do mleka i spień je
4. Wlej mleko na wierch espresso
5. Prawie gotowe – udekoruj wierzchnią warstwę napoju szczyptą czarnego pokruszonego pieprzu
Sweet Lime Moka
Składniki:
• Kolumbijska kawa mielona – 15 g (eksperci Lavazza polecają Lavazza Qualità Oro)
• Woda – 120 ml
• Kukurydza z mielonym pieprzem – 2 g
• Miód – 15 g
• Skórka limonki lub cytryny – 2 g
Sposób przygotowania:
1. Wypełnij kawiarkę wodą do poziomu zaworu
2. Umieść koszyczek ze zmieloną kawą w kawiarce
3. Dodaj miód, limonkę i różowy pieprz kukurydziany
4. Rozpocznij parzenie
Następnie:
• Po zaparzeniu zamieszaj, aby wszystkie smaki były dobrze odczuwalne
• Włóż łodygę świeżej mięty do wylewki kawiarki
• Wlewając kawę do filiżanek, użyj sitka koktajlowego
Komentarze