Odkryj przed konsumentami świat produktów roślinnych
Najnowszy raport Tetra Pak Index 2023 potwierdza, że podczas dokonywania zakupów żywnościowych konsumenci coraz częściej pod uwagę biorą zarówno środowisko naturalne, jak i własne zdrowie.
Rośnie przy tym grupa konsumentów, którzy są skłonni wziąć odpowiedzialność za planetę i zmienić dietę, aby przyczyniać się do budowy lepszego świata. Ta grupa świadomych środowiskowo konsumentów określana jest mianem klimatarian i to oni napędzają zmiany w sektorze produkcji żywności.
Jednym z aktualnie wiodących trendów jest produkcja żywności pochodzenia roślinnego, w tym napojów, ale też jogurtów i deserów mrożonych, takich jak lody czy sorbety. Nowe produkty żywnościowe to także jeden z najbardziej dynamicznie rosnących sektorów pod względem inwestycji na świecie – w ciągu dekady, od 2012 roku, poziom inwestycji w tym obszarze przekroczył 7,7 mld dolarów . I choć kwoty robią wrażenie, to współczesne systemy produkcji żywności wymagają stałej optymalizacji pod względem pozyskiwania, produkcji i przetwarzania surowców. W opracowaniu strategii konsumenckiej, pozyskiwania surowców oraz zapewnieniu odpowiedniego zaplecza produkcyjnego wiedzą i doświadczeniem służy światowy lider w zakresie przetwarzania i pakowania żywności – Tetra Pak
.
Długa historia współpracy Tetra Pak z producentami żywności na całym świecie pokazuje, że każdy proces tworzenia lub zmian procesu produkcji napoju lub deseru roślinnego jest unikalny. Dlatego niezbędne jest elastyczne podejście do realizacji planów produkcyjnych – Tetra Pak zapewnia wsparcie zarówno na wczesnym etapie w zakresie zdefiniowania segmentu konsumenckiego i opracowania koncepcji produktu, ale także konsultacji w zakresie dopracowania praktycznie gotowego produktu przed wprowadzeniem na rynek, czy to pod względem wykorzystania nowych składników, czy zaprojektowania zrównoważonych środowiskowo opakowań.
Rynek napojów i deserów roślinnych przeżywa intensywny rozwój i nie widać oznak spowolnienia tego trendu, podczas gdy oczekiwania konsumentów zmieniają się wraz ze wzrostem popularności innowacyjnych produktów spożywczych. Doskonale zdają sobie z tego sprawę producenci żywności, którzy elastycznie reagują na rosnący popyt. Szerokie kompetencje rynkowe, marketingowe i operacyjne czynią z Tetra Pak odpowiedniego partnera, bez względu na potrzeby. Przetwórstwo surowców roślinnych w produkty płynne nie musi oznaczać przecierania nowych szlaków – wystarczy przecieranie ziaren, strączków czy orzechów w najbardziej efektywny sposób: od pilotażu w środowisku laboratoryjnym, przez skalowanie, aż po produkcję przemysłową.
Historia wdrażania innowacyjnych rozwiązań w połączeniu z elastycznością działania to recepta na sukces na dynamicznie rozwijającym się rynku produktów roślinnych. Tetra Pak zapewnia dostęp do wiedzy o preferencjach konsumentów, a także informacji o nowych, innowacyjnych źródłach żywności, dzięki czemu możliwe staje się wspólne opracowanie pomysłów i testowanie receptur, aż po wprowadzenie produktów na sklepowe półki w atrakcyjnych dla odbiorców opakowaniach. Dołącz do Tetra Pak i odkrywaj przed konsumentami świat produktów roślinnych.
Komentarze