Przepis na pieczony schab na święta Bożego Narodzenia
Przygotuj świeży kawałek schabu, olej, sól, cukier, czosnek, sok z cytryny, majeranek, cząber, zioła prowansalskie, czarny pieprz, rozmaryn i pastry boczku.
Najpierw dobrze zamarynuj...
Wybierz świeży schab o jasnoróżowej barwie, o zapachu świeżego mięsa. Przygotuj marynatę: połącz olej, sól, cukier, czosnek, sok z cytryny oraz przyprawy (majeranek, cząber, zioła prowansalskie, czarny pieprz, rozmaryn). Zamarynuj mięso najlepiej dzień wcześniej, i pozostaw je w lodówce przez około 15 godzin.
...póżniej podsmaż...
Wyjmij mięso z lodówki godzinę przed smażeniem. Odsącz nadmiar marynaty i obsmaż schab na gorącym oleju. Smażenie utrwala soki w mięsie, zapewniając mu soczystość.
... i zapiecz.
Owiń schab plastrami boczku, aby dodatkowo wzbogacić smak. Piecz w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Gotowe danie zyska intensywne aromaty dzięki połączeniu marynaty, smażenia i pieczenia.
Schab pieczony na święta Bożego Narodzenia będzie nie tylko idealnym daniem na uroczysty obiad, ale również świetnym pomysłem na kanapki czy dodatek do potraw w kolejnych dniach świątecznych. Smacznego!
Komentarze