Rośnie rynek produktów liofilizowanych w Polsce
Metoda liofilizacji wykorzystywana była na świecie już od pierwszej połowy dwudziestego wieku. W Polsce proces ten staje się coraz bardziej popularny, między innymi w przypadku technologii żywności. Liofilizacja, czyli suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji, wykorzystywana jest do produkcji zdrowych, gotowych przekąsek.

Kolebką liofilizacji żywności są Stany Zjednoczone, gdzie po raz pierwszy zastosowano tę metodę. Wykorzystywana ona była do przygotowywania żywności dla wojsk, NASA oraz astronautów. Obecnie przygotowuje się w ten sposób posiłki dla sportowców, głównie sportów ekstremalnych, oraz dla podróżników.
Co i jak liofilizujemy w Polsce?
Liofilizacja zaliczana jest do najskuteczniejszych metod utrwalania żywności. Dzięki niej produkty spożywcze są bardzo dokładnie zabezpieczone przed zepsuciem, a dodatkowo nie tracą one wartości odżywczych, witamin oraz minerałów. „Liofilizować możemy właściwie wszystko. Ważne, aby produkt zawierał w swoim składzie wodę oraz tzw. składniki suche. Najczęściej liofilizuje się warzywa i owoce. My do naszych produktów liofilizujemy również prawdziwe kawałki mięsa” – mówi Artur Sobkiewicz, technolog marki Quicker. W Polsce popularność metody liofilizacji wzrasta. Coraz więcej firm zajmujących się produkujących artykułów spożywczych inwestuje w maszyny służące do liofilizacji. „Produkty liofilizowane w porównaniu do innych dań gotowych są wyjątkowo zdrowe. Świadomość Polaków dotycząca prawidłowego odżywiania się w ostatnich latach mocno wzrosła, dlatego liczymy, że również nasze produkty będą się cieszyć dużym zainteresowaniem” – dodaje Artur Sobkiewicz.
Jak to się odbywa
Liofilizacja przeprowadzana jest za pomocą specjalnego urządzenia – liofilizatora. Zbudowane jest ono z pompy próżniowej, urządzenia usuwającego pary rozpuszczalnika oraz komór i naczyń, w których umieszcza się suszone preparaty. „Jedyną wadą liofilizacji jest wysoki koszt. Mowa tu o kosztach zarówno produkcji, jak i finalnego produktu. Jednak nie da się tego uniknąć” – mówi Artur Sobkiewicz reprezentujący markę Quicker. Warto natomiast pamiętać, że produkty liofilizowane są wyjątkowo zdrowe i mogą być elementem naszej diety.
Źródło: Strefa PR