Partner serwisu
19 grudnia 2023

Owocowe desery dla małych smakoszy. Zdrowe przekąski na Święta

Kategoria: Aktualności

Czy deser może być źródłem zdrowia? Tak, pod warunkiem, że będzie to przekąska na bazie warzyw lub owoców. Korzystajmy szczególnie z tych, dostępnych sezonowo, ale pamiętajmy też, zwłaszcza zimą, o mrożonkach.

Owocowe desery dla małych smakoszy. Zdrowe przekąski na Święta

Owoce w tej postaci mogą być doskonałym i niezwykle wartościowym składnikiem słodkiego poczęstunku. W ramach kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!” proponujemy desery, które będą zdrową i smaczną przekąską zarówno dla dzieci, jak i całej rodziny – również w czasie Świąt! Bazą wszystkich przepisów są rodzime owoce: jabłka, gruszki, śliwki, maliny. Smacznego!

PUCHATE PANCAKES Z GRUSZKAMI

Autorki: Joanna Anger i Anna Piszczek, Alaantkoweblw.pl - ambasadorki kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki (15 sztuk):
●    1 szklanka maślanki
●    1 jajko
●    2 miękkie, słodkie gruszki
●    pół łyżeczki sody oczyszczonej
●    1 łyżka kakao
●    2 łyżki masła
●    1,5 szklanki mąki orkiszowej
●    olej rzepakowy
●    miód
Masło roztop i ostudź. Gruszki obierz, przekrój, wydrąż gniazda nasienne. Jedną z nich pokrój w małą kosteczkę i odstaw. Drugą gruszkę pokrój na ćwiartki, przełóż do kielicha blendera i zalej maślanką. Zblenduj na gładką masę. Oddziel białko od żółtka i ubij w małej miseczce na sztywną pianę. Żółtko dodaj do maślanki, dodaj również roztopione masło, kakao, sodę oraz mąkę i całość zmiksuj. Gdy masa będzie jednolita, dodaj ubite białko oraz pokrojoną w kostkę gruszkę i wymieszaj ciasto łyżką. Patelnię delikatnie natłuść niewielką ilością oleju i nakładaj łyżką porcje ciasta. Smaż pancakes z dwóch stron do zrumienienia. Podawaj polane odrobiną miodu.

OWOCOWA SAŁATKA Z ORZECHAMI I CZEKOLADĄ

Autorka: Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka, dietetyczka dziecięca - ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki (2 porcje):
•    1 jabłko
•    1 gruszka
•    kilka śliwek (np. mrożonych)
•    inne owoce, np. maliny, truskawki (mogą być mrożone)
•    4 kostki czekolady mlecznej lub deserowej
•    garść mieszanki orzechów lub ulubione orzechy, np. lasowe i włoskie

opcjonalnie:
•    jogurt grecki, skyr lub serek homogenizowany


Umyj owoce. Pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do miski. Czekoladę zetrzyj na tarce lub bardzo drobno posiekaj. Orzechy możesz zmielić na proszek lub pokroić. Dodaj czekoladę i orzechy do owoców i wymieszaj całość. Sałatkę możesz podać z jogurtem, serkiem lub skyrem.

SMOOTHIE Z ARONII

Autorzy: Asia i Piotrek, Dietabezdiety.com.pl - dla kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki:
•    garść aronii (np. mrożonej)
•    1 jabłko
•    1 gruszka
•    1 łyżka płatków owsianych
•    1 łyżka siemienia lnianego
•    1 szklanka maślanki

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko. Wlej do miseczki. Wierzch można ozdobić na przykład pestkami dyni i narysować gwiazdki wykałaczką.

GOFRY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI

Autorka: Wiola Wołoszyn, Matkawariatka.pl - dla kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki (8 gofrów):
•    1,5 szklanki mąki
•    pół łyżeczki proszku do pieczenia
•    szczypta soli
•    1 szklanka wody
•    1/4 szklanki oleju
•    2 jajka
•    1 kg śliwek (np. mrożonych)
•    1 łyżka masła
•    3 łyżki miodu

Przygotowujemy trzy miski. W największej mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W drugiej mieszamy wodę z olejem i żółtkiem. W trzeciej misce ubijamy białko. Składniki z drugiej miski wlewamy do składników w pierwszej misce. Mieszamy całość do uzyskania gładkiej masy. Do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Odstawiamy ciasto na czas nagrzania się gofrownicy. Pieczemy gofry do czasu, aż zaczną się rumienić. Gdy gofry się pieką, wyjmujemy pestki ze śliwek i całe połówki smażymy na patelni z masłem. Po chwili dodajemy miód i smażymy na mniejszym ogniu, aż staną się prawie miękkie. Gofry podajemy ze śliwkami.

PLACEK Z MALINAMI

Autorka: Ania Zyśk, Jedzpysznie.pl - dla kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”

Składniki:
•    300 g mąki
•    4 jajka
•    80 g miodu
•    200 g masła
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    200 g malin (mogą być mrożone)

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Suche składniki mieszamy ze sobą. Oddzielamy białka od żółtek. W misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Gdy masa będzie ubita, stopniowo dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy do połączenia składników. Owoce obtaczamy w niewielkiej ilości mąki, dzięki temu nie opadną na dno. Większą część owoców dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do blaszki (11×25), wygładzamy ją, na wierzch układamy pozostałe owoce. Pieczemy w 180 stopniach C przez 30-40 min. Pieczemy do suchego patyczka.

 

źródło: Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ