Partner serwisu
27 grudnia 2023

Sylwestrowe przekąski, które zrobisz w mniej niż 25 minut – inspiracje z całego świata

Kategoria: Aktualności

Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie?

Sylwestrowe przekąski, które zrobisz w mniej niż 25 minut – inspiracje z całego świata

Skorzystaj z poniższych propozycji i gotowych przepisów na to, jak połączyć sylwestrową radość z eksplozją smaków z różnych krajów. I to w niecałe 30 minut! Dzięki proponowanym przekąskom – na bazie ciasta francuskiego, makaronu, wrapów - spektakularnie urozmaicisz przyjęcie a jednocześnie pozostanie ci wystarczająco dużo czasu na świętowanie z bliskimi. Dodatki takie jak jackfruit, grzyby shiitake czy krewetki będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale również dowiodą, że kuchnie świata mogą być zaskakująco dostępne, a przekąski łatwe w przygotowaniu – nawet podczas gorączki sylwestrowej nocy!

Nuggetsy w panko

Ilość porcji: 2
Czas: 30 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 100 g Panierki panko House of Asia
  • 4 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O'Food
  • 250 g piersi z kurczaka pokrojonego na większe kawałki
  • 500 ml oleju do smażenia

Do podania:

  • 3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
  • 3 łyżki Sosu śliwkowego Ros Thai Thai

Sposób przygotowania:
Mięso wymieszaj z marynatą gouchujang bulgogi i odstaw na minimum 15 minut. Następnie kurczaka obtocz w panko, usmaż na głębokim oleju na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe nuggetsy podawaj z sosem satay lub śliwkowym.

Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake

Ilość porcji: 4
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia
  • 30 g suszonych Grzybów Shiitake House of Asia
  • 3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka Sezamu Czarnego House of Asia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500 g kapusty kiszonej drobno posiekanej
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki oleju
  • Pieprz czarny do smaku

Sposób przygotowania:
Grzyby shiitake przełóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia, następnie odstaw (najlepiej na noc), a wodę po grzybach zachowaj. Grzyby pokrój w paski i podsmaż na oleju 3-4 minuty z cebulą oraz pastą z czosnku, następnie dodaj kapustę i smaż kolejne 8-10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie podlewaj wodą po grzybach i czekaj, aż odparuje. Pod koniec dopraw do smaku sosem sojowym, ostrygowym i czarnym pieprzem. Farsz pozostaw do wystudzenia, potem dodaj 1 jajko i całość wymieszaj. Ciasto francuskie podziel wzdłuż na 2 części. Na każdej rozłóż po równo farsz i zawiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnym sezamem, potnij na kawałki około 4-5 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.

Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Ilość porcji: 4
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 opakowanie Bezglutenowego makaronu z zielonego groszku House of Asia
  • 2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
  • 3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 400 g mięsa mielonego
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1/2 marchewki pokrojonej w paski
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki kolendry drobno pokrojonej
  • Sól do smaku
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku z cebulą, dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni. Następnie dopraw przyprawą chili con carne, dodaj kukurydze, sos pomidorowy oraz kolendrę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. Ciasto francuskie rozłóż na blacie potnij na kwadraty 8 cm x 8 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, złóż w trójkąt i zlep, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą i sezamem. Piecz w temperaturze 200°C przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru.

Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą

Ilość porcji: 2  
Czas: 25 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico
  • 1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF Quality Food
  • 2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico
  • 1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico
  • 2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 łyżki posiekanych ząbków czosnku
  • 200 g sosu pomidorowego
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 200 g startego sera żółtego typu gouda
  • 5 łyżek oleju

Sposób przygotowania:
Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij. Fasolę również przełóż na sitko i przepłucz. Wrapy podgrzewaj na suchej patelni około 15 sekund z każdej strony. Na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj jackfruita i smaż do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj fasolę, sos pomidorowy i duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawę chili con carne i całość wymieszaj. Na wrapy równomiernie nałóż ser, farsz, znowu ser i przykryj drugim wrapem. Gotowe quesadille podsmaż na patelni z dwóch stron, aż ser się rozpuści lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut.

Sałatka z makaronem i krewetkami

Ilości porcji: 1
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 opakowanie Makaronu instant pszennego House of Asia
  • 12 krewetek Black tiger 16/20
  • 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
  • 2-3 szalotki pokrojone w cienkie piórka
  • 1/2 marchewki pokrojonej w słupki
  • 1 zielony ogórek wydrążony i pokrojony w cienkie półplastry
  • 10 pomidorków cherry przekrojonych na pól
  • 4-5 łyżek kolendry drobno posiekanej
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food
  • 3 łyżki majonezu
  • Sok z 1 limonki
  • Czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki. Wymieszaj dokładnie składniki na sos. Do dużej miski przełóż awokado, szalotki, marchewkę, ogórka, pomidorki oraz makaron, wymieszaj, a pod koniec dolej sos i ponownie wymieszaj. Krewetki smaż na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony, dopraw solą, następnie przetnij na pół, ułóż na sałatce i posyp kolendrą.

Ślimaczki z ciasta fracuskiego z serem i szynką

Ilość porcji: 4
Czas: 20 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki Przyprawy do fajita Casa de Mexico
  • 5-6 Papryczek jalapeno zielonych krojonych Casa de Mexico
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g szynki pokrojonej w paski
  • 100 g startego sera typu gouda
  • 100 g sosu pomidorowego
  • 50 g kukurydzy z puszki
  • 1-2 ogórki kiszone pokrojone w słupki
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozłóż na blacie dłuższym bokiem równolegle do siebie. Posmaruj sosem pomidorowym, następnie dodaj kolejno wszystkie składniki: ser, szynkę, kukurydzę, ogórka kiszonego, papryczki jalapeno i na końcu całość posyp przyprawą do fajita. Ciasto zwiń ciasno od siebie, posmaruj rozbełtanym jajkiem, pokrój na kawałki około 2-3 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.

Tortilla z serkiem i szynką

Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom ostrości: 1

Składniki:

  • 1 opakowanie Wrapów pszennych 25 cm Casa de Mexico
  • 15 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico
  • 100 g Mango Chutney sosu słodko-pikantnego House of Asia
  • 100 g szynki w plastrach pokrojonej w paseczki
  • 50 g szpinaku świeżego
  • 100 g serka śmietankowego
  • Kilka zielonych oliwek

Sposób przygotowania:
Wrapy podgrzewaj na suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. Następnie na każdym rozsmaruj serek śmietankowy, mango chutney, nałóż szynkę, szpinak i papryczki jalapeno. Wrapy zwiń w rulon i odstaw na kilka minut. Przed podaniem pokrój pod skosem, nabijaj na wykałaczki kolejno: oliwki i kawałki tortilli, ułóż na talerzu lub desce.

źródło: informacja prasowa commplace
fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ