Partner serwisu
02 stycznia 2024

30 grudnia świętowaliśmy Dzień Serka Wiejskiego

Kategoria: Aktualności

Dzień Serka Wiejskiego to święto, które ma dość nietypowe korzenie. Jego geneza wiąże się bowiem z humorystycznym wpisem jednego z twórców serwisu Nonsensopedia, który w 2012 roku uzupełnił kalendarz świąt nietypowych, oznaczając datę 30 grudnia jako Dzień Serka Wiejskiego. Pomysł spotkał się z dużym zainteresowaniem mediów, co spowodowało rozpowszechnienie informacji o święcie i przyczyniło się do jego utrwalenia.

30 grudnia świętowaliśmy Dzień Serka Wiejskiego

Dzień Serka Wiejskiego – mimo że początkowo był żartem – doskonale wpisał się w kalendarz i potrzeby konsumentów, którzy po obfitym ucztowaniu świąt Bożego Narodzenia z przyjemnością i ochotą sięgają po lekki posiłek w postaci pożywnego serka wiejskiego.

Dzień Serka Wiejskiego obchodziliśmy w 2023 roku po raz jedenasty, ale sam produkt gości na polskich stołach już ponad 30 lat. Pierwszym producentem Serka Wiejskiego w Polsce jest OSM Piątnica, która wprowadziła go na rynek w 1992 r. Produkt szybko zyskał popularność i mimo że w ciągu tych 30 lat zmieniało się jego opakowanie, to receptura serka – oparta na najwyższej jakości mleku – pozostała niezmienna. Serek Wiejski z Piątnicy charakteryzuje się sprężystymi ziarenkami twarożku oraz delikatnym, naturalnym smakiem. OSM Piątnica wprowadziła do oferty także inne warianty: Serek Wiejski z dodatkiem szczypiorku, Serek Wiejski lekki, Serek Wiejski bio, bez laktozy czy wysokobiałkowy. Są też Serki Wiejskie z dodatkiem owoców – z jagodami, malinami i żurawiną, truskawkami, a także z ananasem czy brzoskwinią.

Karnawałowe przekąski z Serkiem Wiejskim

Serek Wiejski najczęściej spożywany jest prosto z kubeczka – na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Warto jednak wiedzieć, że może on być składnikiem różnych dań czy przystawek przygotowywanych zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dziś inspirujemy przepisami na przekąski, które z powodzeniem można zaserwować na sylwestrowym lub karnawałowym stole!

Bakłażany nadziewane Serkiem Wiejskim i tahini

Składniki:
•    2 bakłażany
•    Serek Wiejski z Piątnicy
•    2 pomidory
•    łyżka tahini
•    kilka gałązek natki pietruszki
•    sok z połowy cytryny
•    łyżeczka kuminu
•    sól, pieprz - do smaku
•    ziarna z połowy granatu
•    kilka łyżek oliwy
Przygotowanie:
1.    Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i wydrąż częściowo wnętrze każdej połówki.
2.    Miąższ pokrój w kostkę i przełóż do miski. Dodaj Serek Wiejski, łyżkę tahini, sok z połowy cytryny, kumin, sól oraz pieprz, po czym wszystko wymieszaj.
3.    Wydrążone bakłażany piecz przez 20 minut w 220 stopniach. Wyciągnij z piekarnika i wystudź.
4.    Wypełnij łódeczki z bakłażanów nadzieniem, a na wierzch połóż plastry pomidora. Zapiekaj w 200 stopniach przez 30 minut.
5.    Podawaj z natką pietruszki i ziarnami granatu. Smacznego!

Rzodkiewki z Serkiem Wiejskim

Składniki:
•    2 pęczki rzodkiewek
•    200 g Serka Wiejskiego z Piątnicy
•    100 g chleba pumpernikiel
•    2 ząbki czosnku
•    sól, pieprz - do smaku
•    3 g kardamonu
•    skórka z połowy cytryny
Przygotowanie:
1.    Serek Wiejski z Piątnicy rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem, skórką z cytryny, kardamonem oraz startym pieczonym czosnkiem.
2.    Pumpernikiel drobno posiekaj i upraż na suchej patelni, aby był chrupki.
3.    Rzodkiewki umyj, pozostawiając liście, które również są jadalne.
4.    Na dno szklanki nałóż Serek Wiejski z Piątnicy, włóż do niego pojedynczą rzodkiewkę i obsyp ją posypką z chleba, tak żeby wyglądała jak zakopana w ziemi. Smacznego!

źródło: OSM Piątnica
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ