Partner serwisu
05 stycznia 2024

Naukowcy PŁ pracują nad technologią produkcji "czarnego złota"

Kategoria: Aktualności

Na Politechnice Łódzkiej w Instytucie Technologii i Analizy Żywności trwają prace nad innowacyjnym projektem dotyczącym opracowania i wdrożenia technologii produkcji czarnego czosnku z polskich odmian.

Naukowcy PŁ pracują nad technologią produkcji "czarnego złota"

- Aby wspomóc producentów polskiego czosnku w rozwoju upraw i powiększeniu sprzedaży, opracowana zostanie innowacyjna technologia produkcji "czarnego złota" w pilotażowej instalacji do fermentacji tego surowca. Instalację można będzie zaadaptować do szerszego zastosowania w innych gospodarstwach produkcyjnych - mówi prof. Grażyna Budryn z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ.

Prace będą prowadzone w ramach konsorcjum PŁ z Uniwersytetem Medycznym w Łodzi, gospodarstwem rolnym, przedsiębiorcą oraz doradztwem rolniczym. Instalacja do fermentacji czosnku zostanie zaprojektowana przy zastosowaniu zaawansowanej energooszczędnej technologii.
 

- Realizacja projektu, w wyniku którego powstanie przetwórnia do produkcji czosnku czarnego, ma służyć wspieraniu sektora rolnictwa. Założone rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów - podkreśla prof. Grażyna Budryn, dyrektor Instytutu Technologii i Analizy Żywności, odpowiedzialna za projekt ze strony PŁ. - Czosnek będzie wytwarzany w zoptymalizowanym i skróconym procesie, dzięki zastosowanym operacjom wstępnym przed zasadniczym procesem fermentacji. Sama fermentacja ma na celu podniesienie walorów organoleptycznych i co bardzo istotne, prozdrowotnych czosnku. W wyniku fermentacji powstaje S-allilocysteina,  która może hamować procesy zapalne przyczyniające się do powstawania wielu chronicznych stanów chorobowych.

Zaletą opracowanego rozwiązania będzie możliwość jego zastosowania w mniejszych i większych gospodarstwach rolnych i przetwórniach, dzięki możliwości zestawienia kilku urządzeń jednostkowych w większe instalacje.
 

- Założone w całym projekcie rozwiązania przełożą się na osiągnięcie wielu korzystnych dla środowiska efektów w porównaniu do technologii stosowanej obecnie, m.in.: redukcji emisji gazów cieplarnianych oraz zmniejszenia zużycia energii elektrycznej i oszczędności wody. W technologii będzie wykorzystana energia odnawialna oraz zminimalizowane zostanie użycie nieekologicznych opakowań. W rezultacie wprowadzania założonych rozwiązań nastąpi minimalizacja kosztów produkcji - wyjaśnia zalety projektu prof. Budryn.

Projekt jest odpowiedzią naukowców i polskich producentów na zalewanie rodzimego rynku czosnkiem pochodzenia zagranicznego, zarówno świeżym jak i czarnym. Tym samym czarny czosnek ma szansę stać się bardziej dostępny, także cenowo, upowszechnić się jako przyprawa i przyczyniać się do poprawy dobrostanu społeczeństwa.
 

Projekt jest finansowany z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.

źródło: p.lodz.pl
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ