Partner serwisu
23 stycznia 2024

Działa na ciśnienie i poprawia funkcje jelit. Pora na pora!

Kategoria: Aktualności

W dzisiejszym zabieganym świecie, troska o zdrowie i kondycję staje się coraz ważniejsza. Ostatnie badania wskazują na istnienie produktu, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i zdrowie jelit.

Działa na ciśnienie i poprawia funkcje jelit. Pora na pora!

Smażone pory z tartym jajkiem

Czas przygotowania: 45 minut          Typ diety: Dowolna          Typ posiłku: Goście idą

Składniki:

  •     Biała część pora: 2 sztuki
  •     Sól: Do gotowania i do smaku
  •     Masło: 1 łyżka
  •     Jajko: 2 sztuki
  •     Wędzony boczek: 4 plastry
  •     Szczypiorek: 1½ pęczka
  •     Cukier: Szczypta
  •     Olej roślinny: 450 ml
  •     Musztarda: 1 łyżka
  •     Sok z cytryny: 1 łyżka

Krok 1: Pory myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Na patelni roztapiamy masło i smażymy pory od strony przecięcia na złoto. Przekładamy na talerz. Jajka gotujemy na twardo (9 minut), studzimy, obieramy i ścieramy na pory. Na suchej patelni wytapiamy boczek (na chrupko), studzimy, siekamy i posypujemy nim danie.

Krok 2: W wysokim naczyniu umieszczamy pokrojony drobno 1 pęczek szczypiorku, szczyptę cukru, szczyptę soli i 100 ml oleju. Blendujemy, odstawiamy na chwilę i przecieramy przez sitko. Aromatyzowanym olejem polewamy danie.

Krok 3: Drugie jajko, musztardę, sok z cytryny i drobno pokrojony pozostały szczypiorek wkładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy – w trakcie wlewamy powoli 350 ml oleju. Doprawiamy solą.

Dekorujemy pory majonezem. Smacznego!

źródło: informacja prasowa
fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ