Działa na ciśnienie i poprawia funkcje jelit. Pora na pora!
W dzisiejszym zabieganym świecie, troska o zdrowie i kondycję staje się coraz ważniejsza. Ostatnie badania wskazują na istnienie produktu, który korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i zdrowie jelit.
Smażone pory z tartym jajkiem
Czas przygotowania: 45 minut Typ diety: Dowolna Typ posiłku: Goście idą
Składniki:
- Biała część pora: 2 sztuki
- Sól: Do gotowania i do smaku
- Masło: 1 łyżka
- Jajko: 2 sztuki
- Wędzony boczek: 4 plastry
- Szczypiorek: 1½ pęczka
- Cukier: Szczypta
- Olej roślinny: 450 ml
- Musztarda: 1 łyżka
- Sok z cytryny: 1 łyżka
Krok 1: Pory myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Osuszamy i przecinamy wzdłuż na pół. Na patelni roztapiamy masło i smażymy pory od strony przecięcia na złoto. Przekładamy na talerz. Jajka gotujemy na twardo (9 minut), studzimy, obieramy i ścieramy na pory. Na suchej patelni wytapiamy boczek (na chrupko), studzimy, siekamy i posypujemy nim danie.
Krok 2: W wysokim naczyniu umieszczamy pokrojony drobno 1 pęczek szczypiorku, szczyptę cukru, szczyptę soli i 100 ml oleju. Blendujemy, odstawiamy na chwilę i przecieramy przez sitko. Aromatyzowanym olejem polewamy danie.
Krok 3: Drugie jajko, musztardę, sok z cytryny i drobno pokrojony pozostały szczypiorek wkładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy – w trakcie wlewamy powoli 350 ml oleju. Doprawiamy solą.
Dekorujemy pory majonezem. Smacznego!
Komentarze