Partner serwisu
06 lutego 2024

Ziemniaczane kąski, kanapeczki, pączusie, szuba… Pomysły na niecodzienne przekąski ostatkowe

Kategoria: Aktualności

Przed nami ostatni tydzień karnawału i czas na ostatnie zabawy karnawałowe w tym roku. Urządzasz imprezę dla przyjaciół w domu? Zadbaj o dobry nastrój, zaskocz gości kostiumem, wystrojem wnętrza i… intrygującymi ziemniaczanymi przekąskami, które zachwycą ich podniebienia.

Ziemniaczane kąski, kanapeczki, pączusie, szuba… Pomysły na niecodzienne przekąski ostatkowe

Agnieszka Jasińska – kucharz, pedagog, fotograf i trener w gastronomii oraz ekspertka kulinarna kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” przekonuje, że te wyjątkowe potrawy na bazie kartofli na długo pozostaną w pamięci uczestników karnawałowego party.

Ziemniaczane kanapeczki z makrelą

Składniki:
•    4 średnie ziemniaki
•    2 łyżeczki suszonego tymianku
•    2 łyżki roztopionego masła
•    1/3 łyżeczki soli
Dodatki:
•    100 g makreli wędzonej
•    150 g serka kanapkowego
•    1 pęczek szczypiorku

Piekarnik nagrzej do 220 st. C. Ziemniaki wyszoruj. Osusz. Pokrój je w dwumilimetrowe talarki na mandolinie lub bardzo cienko nożem. Pokrojone ziemniaki posyp tymiankiem, solą i posmaruj oliwą. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż talarki ziemniaków tak, aby na siebie nie zachodziły. Włóż do piekarnika i piecz ok. 12 minut. Ziemniaki powinny się zrumienić. Po upieczeniu poczekaj parę minut, aby nabrały chrupkości. Posmaruj je serkiem kanapkowym i ułóż kawałki makreli bez ości. Posyp szczypiorkiem.

Smażone kąski ziemniaczano-pietruszkowe

Składniki:
•    1 duży ziemniak (około 300 g)
•    1 korzeń pietruszki (około 250 g)
•    1/2 średniej cebuli
•    30 g mąki pszennej
•    1 łyżeczka drobnej soli morskiej
•    2 jaja
•    100 ml oleju roślinnego
Do podania:
•    200 g kwaśnej śmietany 18% lub serka kanapkowego jako dip

Rozgrzej piekarnik do 140 st. C. Ziemniaki oraz pietruszkę umyj i obierz, a następnie zetrzyj na małych oczkach. Cebulę obierz z łupin i również zetrzyj na małych oczkach. Do dużej miski włóż starte warzywa, wymieszaj i od razu dodaj cebulę. Wymieszaj mąkę, sól, jajka i dobrze zmielony czarny pieprz. Napełnij szeroką patelnię dwucentymetrową warstwą oleju i postaw na średnim ogniu. Gdy będzie już gorący, nabierz łyżką masę i drugą łyżką zsuń ją na patelnię. Nałóż 4-5 porcji. Smaż przez 4-5 minut, aż kąski uzyskają złoty kolor, a następnie przewróć szpatułką. Smaż przez kolejne 4 minuty lub do momentu, aż będą pięknie złociste. Wyłóż blachę do pieczenia papierem kuchennym. Za pomocą szpatułki przenieś usmażone kąski na blachę. Trzymaj placki w piekarniku podczas przygotowywania kolejnych. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Pączusie ziemniaczane z łyżki

Składniki:
•    500 g ziemniaków
•    500 g mąki pszennej
•    1 łyżeczka cukru
•    40 g świeżych drożdży
•    250 ml mleka
•    4 średnie jajka
•    1/2 łyżeczki soli
Do smażenia:
•    2 l oleju rzepakowego
Do posypania/obtoczenia:
•    100 g cukru pudru
•    2 łyżeczki cynamonu mielonego

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w skórce. Ugotowane obierz ze skórki. Kiedy są lekko ciepłe, można je przecisnąć przez praskę albo dobrze rozdrobnić tłuczkiem do ziemniaków, a jeśli ostygną i są bardziej zwarte, można też zetrzeć je na tarce jarzynowej o najdrobniejszych oczkach. Drożdże wymieszaj w kubku z cukrem, 3 łyżkami mąki i połową mleka. Odstaw na 10-15 minut, żeby zaczęły pracować. Do ziemniaków wbij jajka, dodaj sól i spieniony rozczyn, chwilę mieszaj, a następnie powoli dosypuj mąkę, wyrabiając ciasto. Ma być gładkie, wszystkie składniki muszą dobrze się połączyć, ale cały czas będzie dosyć lepkie i lejące. Miskę przykryj i zostaw ciasto do wyrastania na ok. 1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość. W garnku rozgrzej tłuszcz. Małą łyżeczkę maczaj w tłuszczu, nabieraj porcje ciasta i pomagając sobie drugą łyżeczką, zsuwaj je do rondla. Smaż pączuszki partiami, tak żeby dość swobodnie pływały w tłuszczu. Przeważnie same się w nim obracają, równomiernie rumieniąc, czasami tylko któremuś trzeba pomóc. Usmażone pączki wyławiaj łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Po chwili przełóż je do miski i posyp dość obficie cukrem pudrem wymieszanym z niedużą ilością mielonego cynamonu, lekko obtaczając w mieszance.

Sałatka szuba z burakiem

Składniki:
•    500 g filetów śledziowych
•    1 duża cebula
•    500 g ziemniaków (4 średnie)
•    250 g marchewki (2 sztuki)
•    500 g buraków (4 sztuki)
•    1/2  łyżeczki soli
•    1/2 łyżeczki pieprzu
•    250 g majonezu
•    koperek lub natka

Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz przez 1 godzinę. Odwiń je z folii i obierz ze skórki. Ziemniaki i marchewki umyj, nie obieraj. Włóż do garnka, zalej wodą, posól i gotuj do miękkości, ok. 45 minut. Odcedź, ostudź, obierz ze skórek. Zetrzyj ziemniaki na tarce z dużymi oczkami lub drobno posiekaj. Śledzie pokrój w kostkę i wyłóż na dno talerza/salaterki (do ułożenia sałatki warstwowo świetnie nadaje się ring z tortownicy o średnicy 20 cm, w którego środek wkładam szklankę – wówczas uzyskasz efekt, jak na zdjęciu przygotowanej przeze mnie sałatki). Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, wyłóż na śledzie. Posól i przypraw pieprzem. Na cebuli rozsmaruj odrobinę majonezu. Ziemniaki - starte na tarce o grubych oczkach lub drobno pokrojone rozłóż na majonezie. Dopraw je solą i pieprzem. Znów zrób cienką warstwę majonezu i rozłóż drobno posiekaną w kosteczkę marchew. Posyp solą i pieprzem. Na górę ułóż buraka i posyp posiekanym koperkiem. Wstaw do lodówki.

źródło: „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ