Partner serwisu
20 marca 2024

Kolorowa Wielkanoc z cukrem Diamant

Kategoria: Trendy żywnościowe

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć barw, a ich źródłem nie muszą być tylko pisanki. Warto sięgnąć po nieoczywiste przepisy i zadbać o to, żeby świąteczne wypieki były nie tylko pyszne, ale i wyjątkowo estetyczne. Obok tradycyjnych bab i mazurków można przygotować coś specjalnego, czyli Fioletowy sernik z ube. Dzięki doskonałej jakości cukrowi Diamant oraz fioletowemu ziemniakowi, który podbija kulinarny świat to będzie słodka i kolorowa Wielkanoc.

Kolorowa Wielkanoc z cukrem Diamant

Pochodząca z Filipin bulwa ma nie tylko cudowny kolor, ale i lekko słodki smak, więc zmielony miąższ lub ekstrakt z tego warzywa idealnie nadają się do barwienia ciast, tart, lodów i lukru. Ziemniaka ube można szukać w sklepach stacjonarnych, a jego ekstrakt jest dostępny w Internecie. Warto więc zamienić klasyczny, wielkanocny sernik w fioletowe dzieło sztuki i sprawić, że nasz świąteczny stół nabierze wyjątkowego charakteru.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

200 g ciasteczek owsianych

2 łyżki miękkiego masła

MASA SEROWA:

650 g twarogu sernikowego

½ szklanki Cukru Drobnego Diamant

250 g masy ube (przepis poniżej)

¾ szklanki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 łyżeczki ekstraktu ube (powoduje jedynie mocniejszy kolor ciasta, nie jest niezbędnym składnikiem do powstania wypieku)

3 jajka

szczypta soli

FIOLETOWA MASA UBE:

300 g fioletowych ziemniaków ube

100 g mleczka kokosowego

100 g Cukru Drobnego Diamant

100 g mleka skondensowanego, niesłodzonego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciastka należy pokruszyć, dodać masło i wymieszać aż powstanie zwarta masa. Masą wyłożyć dno blachy, dobrze dogniatając. Spód piec 15 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, a następnie pozostawić do schłodzenia.

Aby przygotować masę ube należy ziemniaki obrać, pokroić i ugotować do miękkości. Umieść w blenderze wraz z pozostałymi składnikami, zblendować na jednolitą masę i pozostawić do przestygnięcia. UWAGA! Żeby uzyskać bardziej intensywny fiolet należy dodać sproszkowany ekstrakt ube lub sok z buraka.

Wszystkie składniki masy serowej, oprócz jajek, należy umieścić w misce miksera, a następnie miksować do połączenia się składników, dodając stopniowo po jednym jajku. Masę należy wlać do formy, z wcześniej przygotowanym spodem i piec 20 minut w 150 stopniach. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec przez dwie godziny. Po zakończeniu pieczenia należy uchylić drzwi piekarnika i zostawić sernik do całkowitego przestygnięcia. Gdy sernik ostygnie, włożyć go do lodówki na co najmniej 6-8 godzin, a najlepiej na całą noc.

Tym wyjątkowym ciastem zachwycimy najbliższych i nadamy Wielkanocy zupełnie nowego koloru.

Po więcej świątecznych inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje:

https://www.diamant.pl/przepisy

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ