Partner serwisu
25 marca 2024

Czy muzeum czekolady będzie z czekolady? Zdradzono szczegóły prac nad inwestycją Wedla

Kategoria: Aktualności

Muzeum i fabryka Wedla w Warszawie zostanie otwarte już jesienią 2024 roku. Będzie to jedyne muzeum czekolady o takiej skali w całej Europie Środkowo-Wschodniej. Nad projektem pracowała m.in. firma, znana z takich realizacji, jak Opera w Sydney, Orientarium w Łodzi czy Muzeum Polskiej Wódki w Warszawie.

Czy muzeum czekolady będzie z czekolady? Zdradzono szczegóły prac nad inwestycją Wedla

Tym razem przy współpracy z Arup powstał w Warszawie obiekt w kształcie czekoladowych kostek, który będzie angażować wszystkie zmysły w kontekście słodyczy. Czym będzie zachwycać nowe muzeum Wedla?

Przy warszawskiej Alei Emila Wedla już wkrótce będzie można zanurzyć się w czekoladowym świecie. Największa od niemal 100 lat inwestycja firmy Wedel zostanie otwarta jesienią tego roku. To jedyne muzeum połączone z fabryką czekolady o takiej skali w Europie Środkowo-Wschodniej i jedne z zaledwie kilku na całym świecie. Głównym doradcą technicznym przy tym projekcie była firma Arup, która tworzyła takie polskie perły współczesnej architektury, jak Narodowe Forum Muzyki we Wrocławiu, Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie czy galerię Złote Tarasy, a także najbardziej ekologiczną fabrykę PepsiCo pod Środą Śląską.

Nowy projekt został całkowicie utrzymany w stylistyce nawiązującej do słodyczy i mocno odwołuje się do tradycji Wedla. Już samym wyglądem obiekt przypomina gigantyczne kostki czekolady. Jednak, jak zapewniają inżynierzy Arup, budynek nie jest z czekolady, chociaż w środku będzie pełen słodkości. Obiekt będzie służyć nie tylko do prezentacji i edukacji, ale także do tworzenia czekolad i opracowywania nowych receptur. Natomiast część konstrukcji jest efektem rewitalizacji zmniejszającej wpływ budynku na środowisko.

Czekoladowa konstrukcja muzeum

Muzeum i fabryka będą funkcjonowały w zrewitalizowanym budynku silosów na warszawskim Kamionku, który dawniej służył do magazynowania ziaren kakao. Teraz, dzięki nowej inwestycji, przebudowany obiekt będzie pełnić na nowo zadania produkcyjne i jednocześnie przyciągać turystów z całego świata. Budynek znajduje się w tuż obok popularnego Jeziorka Kamionkowskiego i Parku Skaryszewskiego, dzięki czemu w atrakcyjnym miejscu będzie zachęcać do zobaczenia ekspozycji i spróbowania wyrobów z Pijalni Czekolady E.Wedel.

W środku znajdzie się interaktywna wystawa, która będzie bazować na zmysłach smaku, zapachu i teksturach. Dzięki temu pobyt w obiekcie będzie miał nie tylko formę edukacyjną, ale także wielowymiarowo zaangażuje odwiedzających w proces tworzenia i smakowania czekolady. Natomiast na szczycie muzeum znajduje się taras, z którego będzie można podziwiać widok na panoramę Warszawy. W środku budynku będzie funkcjonować także część produkcyjna, laboratorium badań i rozwoju, a nawet pijalnia czekolady. To wszystko ma wspólnie działać aż na 6 użytkowych kondygnacjach nadziemnych oraz jednej podziemnej.

– Renowacja i rozbudowa budynku silosów na warszawskim Kamionku oraz przekształcenie jej w część muzeum i fabryki Wedla jest przykładem zastosowania przyjaznego dla środowiska podejścia w budownictwie. Dawniej silosy służyły do magazynowania ziaren kakao, ale już dziesiątki lat temu zrezygnowano z ich funkcjonowania, aby ograniczyć emisje w mieście. Teraz dostosowano go do nowych potrzeb, wykorzystując konstrukcję w części podziemnej i na poziomie zero. Takie działania są coraz istotniejsze w procesie budowy, szczególnie ze względu na zmiany klimatyczne. Z badań porównawczych wynika, że tworzenie nowych konstrukcji emituje nawet o 180 proc. więcej dwutlenku węgla i o 47 proc. więcej gazów cieplarnianych w całym okresie eksploatacji niż modernizacja. W trakcie prac nad nową inwestycją Wedla udało się znacząco to ograniczyć. W ramach realizacji projektu braliśmy również udział w warsztatach z inwestorem o zastosowaniu rozwiązań technicznych ograniczających wpływ obiektu na środowisko i zwiększających dostępność dla osób z niepełnosprawnościami – mówi Maciej Maj, Senior Project Manager w Arup.

Słodka część krajobrazu warszawskiej Pragi

To druga tego typu inwestycja na warszawskiej Pradze, w której bierze udział Arup. Na terenie dawnej Warszawskiej Wytwórni Wódki „Koneser” w 2018 roku zostało otwarte Muzeum Polskiej Wódki, w którym można poznać ponad 500-letnią historię wódki w Polsce. Tworzeniem takich obiektów Arup przyczynia się do rewitalizacji wschodniej części Warszawy i podkreślania jej historycznego dziedzictwa. W przypadku opracowania muzeum i fabryki czekolady Wedla szeroko odwołano się do roli miejsca i marki w funkcjonowaniu Pragi. Dzięki temu obiekt stanie się słodką częścią krajobrazu dzielnicy, przypominającą o początkach polskiego Wedla. Sama cegła elewacyjna została uformowana w taki sposób, aby budynek z daleka przypominał tabliczkę czekolady. Natomiast z bliska wygląda jak otwarta bombonierka z pralinami.

– Muzeum i fabryka Wedla jest jednym z najbardziej kreatywnych, a jednocześnie powiązanych z historią marki i regionu, projektów, jakie mieliśmy okazję ostatnio realizować. Zastosowanie nowoczesnych rozwiązań inżynieryjnych w tak interesującej koncepcji muzeum czekolady było przyjemnym, ale też wymagającym wyzwaniem. Jesteśmy dumni, że mogliśmy współpracować przy tworzeniu tak ważnej dla Warszawy “tabliczki czekolady”, która będzie częścią historycznego krajobrazu miasta – mówi Elżbieta Cichońska, Prezes Arup.

Firma Arup zajmowała się doradztwem inżynieryjno-technicznym muzeum pod nazwą “Fabryka Czekolady E.Wedel” w całym cyklu inwestycyjnym - od samej organizacji konkursu na wybór firmy kreatywnej i wykonawczej, odpowiedzialnej za opracowanie scenariusza wystawy, przez stworzenie dokumentacji architektoniczno-budowlanej, po realizację. Arup opiniował także proponowane rozwiązania techniczne i funkcjonalne, doradzał na etapie formułowania budżetu inwestycji oraz w procesie optymalizacji, a następnie nadzorował prace budowlano-instalacyjne oraz scenograficzne.

źródło: informacja prasowa Arup
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ