Optymalizacja procesów dzięki precyzyjnym pomiarom poziomu i ciśnienia
Przemysł spożywczy charakteryzuje się wysokimi wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa, powtarzalności i higieny procesów. Jednocześnie duży nacisk kładzie się na tu optymalizację cykli produkcyjnych i redukcję kosztów przy zachowaniu wysokiej jakości produktu końcowego. W tym kontekście niezawodny, precyzyjny pomiar poziomu i ciśnienia w procesie ma kluczowe znaczenie.
Ciągły pomiar poziomu napełnienia, sygnalizacja poziomu granicznego minimalnego i maksymalnego czy pomiar ciśnienia to wyzwania dobrze znane wszystkim operatorom instalacji w przemyśle spożywczym. Niezawodne urządzenia pomiarowe w dużej mierze warunkują niezakłócony przebieg i bezpieczeństwo procesów. Uwzględniając wysokie wymagania higieniczne oraz postępującą automatyzację procesów, VEGA stworzyła kompleksowe portfolio czujników z IO-Link, przeznaczonych do pomiaru poziomu i ciśnienia. Czujniki VEGA to odpowiedni „składnik” instalacji przetwarzania surowców takich jak cukier czy skrobia oraz do produkcji napojów, wyrobów mleczarskich, czekoladowych i wielu innych.
Szybkie zmiany poziomu i wysokie wymagania higieniczne
VEGA w pierwszej połowie roku wprowadziła na rynek nową sondę radarową do pomiaru poziomu – VEGAPULS 42. Czujnik jest dedykowany do pomiaru poziomu w zakresie 15 m oraz temperatur nie wyższych niż 150°C. Znajduje zastosowanie na produkcji, w procesach dozowania lub procesach końcowych, w systemach przenośników lub na liniach rozlewniczych. Czujnik zapewnia niezawodny przebieg procesów wszędzie tam, gdzie poziom napełnienia szybko się zmienia i wymaga ciągłego monitorowania. Funkcje VEGAPULS 42 zostały ograniczone do tego, co niezbędne – czujnik jest skrojony na miarę standardowych aplikacji, w których więcej funkcjonalności tylko komplikowałoby pracę. Jednocześnie technologia radarowa, jaką wykorzystuje sonda VEGAPULS 42, to optymalna metoda pomiarowa do małych zbiorników (brak strefy martwej), zbiorników z wewnętrznymi elementami konstrukcyjnymi i mieszadłami, a także do aplikacji, w których występuje kondensacja, oblepienie lub turbulentna powierzchnia, czyli warunków charakterystycznych dla przemysłu spożywczego.
Portfolio czujników z IO-Link do pomiaru poziomu i ciśnienia: VEGABAR, VEGAPOINT i VEGAPULS.(źródło: VEGA)Kompletne portfolio czujników z IO-Link
VEGA, wprowadzając do oferty VEGAPULS 42, uzupełniła istniejące już wcześniej portfolio czujników z IO-Link dedykowanych do automatyzacji fabryk, które idealnie sprawdzają się w sektorach o podwyższonych wymaganiach higienicznych. Na ofertę kompaktowych czujników VEGA do automatyzacji procesów składają się: radarowa sonda do pomiaru poziomu VEGAPULS 42, sygnalizatory poziomu granicznego z serii VEGAPOINT i VEGASWING oraz przetworniki ciśnienia z serii VEGABAR. Wszystkie kompaktowe sondy VEGA z IO-Link są wyposażone w uniwersalne adaptery higieniczne i posiadają stosowne dopuszczenia dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego takie jak 3A, FDA i EHEDG.
Kompleksowe rozwiązanie pomiarowe, które znajduje uniwersalne zastosowanie w różnego rodzaju procesach o określonych wymaganiach, to także dodatkowe korzyści dla zakładów – m.in. kompatybilne akcesoria i mniejsze stany magazynowe, a także jednakowa, wygodna obsługa.
Czujniki do zadań specjalnych
Czujniki do automatyzacji fabryk są produkowane z materiałów dostosowanych do wymagań przemysłu spożywczego – urządzenia te wyróżniają się bezpiecznymi uszczelkami, całkowicie metalową obudową i małą chropowatością powierzchni mających styczność z medium (poniżej 0,3 μm). Bardzo istotna jest tutaj także sama konstrukcja czujników – z membraną czołową oraz szczelną, wytrzymałą obudową (IP69K). Dzięki temu mogą być czyszczone metodą CIP, niemal wszystkimi chemikaliami (nawet do 2 godzin), w temperaturze 150°C. Pozwala to spełnić najwyższe wymogi higieniczne i zapewnić stabilność procesów w przemyśle spożywczym.
Intuicyjna obsługa i przydatne funkcje
VEGA kładzie duży nacisk na możliwie prostą obsługę swoich sond. Przynosi to wymierne korzyści operatorom instalacji – uruchomienie czujników przebiega sprawnie dzięki ustawieniom wstępnym, a późniejszy dostęp i obsługa mogą być realizowane
lokalnie lub zdalnie, również z poziomu smartfona czy tabletu, z wykorzystaniem komunikacji Bluetooth. Użytkownicy mają do dyspozycji bezpłatną aplikację VEGA Tools, która umożliwia uruchomienie czujników, ich konfigurację i dostęp do danych w dowolnym momencie. Klienci VEGA mogą także korzystać z nowego rozwiązania „Back-up & Restore”, pozwalającego na tworzenie kopii zapasowych i przywracanie danych czujnika. Można je przywrócić i ponownie zainstalować, co zapewnia większą wydajność zautomatyzowanych procesów. Ponadto „Back-up & Restore” odpowiada na problem, z którym boryka się wiele przedsiębiorstw: jak zapewnić wystarczającą ilość przestrzeni dla stale rosnącej bazy danych.
Czytelna sygnalizacja zmian w procesie
Równie proste i intuicyjne co obsługa aplikacji jest odczytywanie informacji o statusie procesu. Czujniki VEGA do pomiaru poziomu, poziomu granicznego i ciśnienia są wyposażone w kolorowy, podświetlany pierścień 360°. Punkty przełączenia są wizualizowane w różnych kolorach, które można dowolnie ustawić i dopasować do specyfiki instalacji. Wystarczy zatem spojrzeć, aby dowiedzieć się, czy pomiar jest w toku i jaki jest stan wyjścia przełączającego. Usterkę w procesie sygnalizuje alarm. Podświetlany pierścień jest dobrze widoczny z każdej strony, również w świetle dziennym. Komfortowy odczyt danych idzie w parze z maksymalnym bezpieczeństwem.
Kompletne portfolio czujników VEGA z IO-Link ze wszystkimi dopuszczeniami dla przemysłu spożywczego pozwala teraz w sposób kompleksowy monitorować poziom i ciśnienie w procesach, a tym samym optymalizować ich wydajność i redukować koszty bez utraty jakości produktu. Czujniki z jednego źródła to, poza jednolitą obsługą, także korzyść w postaci kompatybilnych akcesoriów i optymalizacji gospodarki magazynowej zakładu.
Komentarze