Nauka o piwie
Krakowska Szkoła Browarnicza to placówka edukacyjno-badawcza skupiająca się na promowaniu wiedzy oraz innowacji w dziedzinie słodownictwa i browarnictwa. To most łączący teorię z praktyką, akademię z przemysłem.
Krakowska Szkoła Browarnicza, w ciągu ostatnich kilku lat, stworzyła unikatowy program szkoleniowy dla piwowarów. Daje to prężnie rozwijającemu się sektorowi browarniczemu w Polsce możliwość kształcenia profesjonalnych kadr. Szkolenia są dostępne na wielu poziomach: począwszy od otwartych, dla piwowarów zawodowych, domowych lub osób spoza branży (pragnących pozyskać nowe kwalifikacje), przez studia inżynierskie czy podyplomowe, po możliwość kształcenia na poziomie doktorskim poprzez realizację badań naukowych w porozumieniu i na potrzeby przemysłu.
Nauczanie na najwyższym poziomie
Kadra Krakowskiej Szkoły Browarniczej to naukowcy i dydaktycy, na bieżąco współpracujący z browarami różnej skali: od restauracyjnych po zakłady wielkoprzemysłowe. Ogromne doświadczenie zespołu dydaktycznego nadaje szczególną jakość kształceniu, jakie oferuje szkoła. Kadra przekazuje uczniom specjalistyczną wiedzę naukową oraz daje możliwość praktyki, co przynosi niesamowite efekty nauczania. Absolwenci dogłębnie rozumieją procesy zachodzące podczas produkcji piwa, jednocześnie posiadając umiejętności planowania i realizacji produkcji oraz rozwiązywania ewentualnych problemów technologicznych czy jakościowych.
Laboratorium
Kształcenie to niewątpliwie główny filar działalności Krakowskiej Szkoły Browarniczej, jednak nie ogranicza się ona wyłącznie do przekazywania wiedzy. Olbrzymim osiągnięciem KSB jest pozyskanie środków oraz uruchomienie Centrum Badawczego, które jest niezależną, w pełni wyposażoną stacją doświadczalną.
Dzięki specjalistycznemu wyposażeniu Centrum, które posiada laboratorium mikrobiologiczne i fizykochemiczne, Krakowska Szkoła Browarnicza ma możliwość wspierania browarów w kontrolowaniu jakości surowców i produktów, z których korzystają.
Browary małe i średnie, z wielu przyczyn, nie są w stanie zainwestować kilkuset tysięcy złotych w uruchomienie i prowadzenie własnego laboratorium, a bez systematycznych pomiarów i zbierania danych bardzo trudne jest zapewnienie stałej i wysokiej jakości piwa. Tu przychodzi z pomocą Centrum Badawcze, które na zasadzie stałej współpracy, w ramach usługi konsultingowej „Twoje zdalne laboratorium”, oferuje ciągłe wsparcie merytoryczne i praktyczne. W ramach tej kooperacji każdy może mieć na wyciągnięcie ręki profesjonalne laboratorium kontroli jakości. Ponadto, w wyposażeniu Centrum Badawczego znajdziemy też mikrobrowar, który wszystkim zainteresowanym daje realne wsparcie w procesie rozwoju produktu. Można tu realizować prototypowe warki, a przy okazji w pełni zdiagnozować powstające piwo.
„Twoje zdalne laboratorium” to model unikatowy w skali kraju. Dzięki niemu coraz więcej browarów z całej Polski nawiązuje współpracę z Krakowską Szkołą Browarniczą. Dzięki tym działaniom placówka ma możliwość planowania dalszego rozwoju Centrum Badawczego.
Konferencja browarnicza
Dzięki wieloletniej współpracy z naukowcami z całej Europy oraz uczestnictwie w międzynarodowych konferencjach browarniczych kadra szkoły jest na bieżąco z nowinkami naukowymi i technologicznymi.
Warto dodać, że co dwa lata organizowana jest konferencja – Szkoła Technologii Fermentacji – której główny cel to transfer aktualnych rozwiązań i wiedzy do polskiego browarnictwa. Wydarzenie odbywa się od 1996 roku i nieustannie cieszy olbrzymim zainteresowaniem. Nie do pominięcia jest też inny ważny cel SzTF – możliwość spotkania się z ludźmi z branży, nawiązywanie nowych kontaktów i współpracy, a także podtrzymywanie starych znajomości.
Program jest tak zaplanowany, aby zapewnić uczestnikom idealne warunki do długich rozmów i czerpania z tego maksymalnych korzyści. Dzięki udziałowi w SzTF można osobiście poznać wielu czołowych europejskich naukowców zajmujących się technologią browarniczą, znanych autorów książek czy artykułów naukowych. A to wszystko w ciągu trzech dni, zebrane w jednym miejscu, raz na dwa lata.
Trendy i wyzwania
Co kilka lat pojawiają się na rynku i w technologii piwa trendy, które po jakimś czasie ustępują miejsca nowym. Na przykład niegdyś kładziono nacisk na nowe odmiany chmielu i ich wpływ na odbiór sensoryczny piwa. Później przyszedł czas na piwa kwaśne, słodkie i leżakowane w beczkach. Obecnie niewątpliwie najgorętszym tematem jest technologia produkcji piw nisko- lub bezalkoholowych oraz stosowanie nowoczesnych produktów chmielarskich czy drożdży, które zapewniają biotransformację związków aromatycznych.
Oczywiście piwa, które pojawiły się na rynku w ramach wcześniejszych trendów, nadal są produkowane, ale to temat modnych piw NoLo jest obecnie najczęściej podejmowany przez piwowarów. Ponad wszystkimi trendami widoczny jest oczywiście ogólnoświatowy kierunek zrównoważonej produkcji, czyli dążenia browarów do ograniczenia negatywnego wpływu na środowisko, a co za tym idzie – zmniejszenia emisji CO2, zużycia surowców, chemii przemysłowej czy paliw
Komentarze