Partner serwisu
13 maja 2024

Grupa Żywiec S.A. Browar Namysłów Honorowym Gospodarzem kongresu

Kategoria: Z życia branży

Honorowym Gospodarzem XVIII Kongresu Gospodarki Wodno-Ściekowej, który odbędzie się 14-16 października br. we Wrocławiu została Grupa Żywiec S.A. Browar Namysłów

Grupa Żywiec S.A. Browar Namysłów Honorowym Gospodarzem kongresu

Jeden z najstarszych browarów w Polsce, z historią sięgającą blisko 700 lat. Namysłowski browar słynie z otwartych kadzi. To tradycyjna metoda fermentacji piwa, z którą w Namysłowie wciąż mamy do czynienia!

Obieg wody w Browarach Grupy Żywiec

Woda to podstawowy składnik piwa, a dostęp do odpowiednich jej źródeł jest kluczowy dla każdego producenta piwa. Każdy z browarów posiada własne ujęcie wody. Jest to przede wszystkim ujmowana woda podziemna, jedynie w Żywcu pobierana jest woda powierzchniowa do celów produkcyjnych. Wszystko zaczyna się od ujęcia, skąd woda trafia do stacji uzdatniania, gdzie jest kontrolowana, a jej właściwości są poprawiane. Procesy uzdatniania wody różnią się w zależności od lokalizacji z uwagi na różne parametry ujmowanej wody.

Woda opuszczająca stację uzdatniania jest wykorzystywana również do innych celów niż produkcyjne, między innymi do mycia butelek, puszek, zbiorników czy tankofermentatorów. Ścieki, które powstają w wyniku różnych procesów technologicznych i z procesów mycia, są odprowadzane zakładową siecią kanalizacyjną do oczyszczalni. W wyniku usuwania ze ścieków zanieczyszczeń organicznych metodą beztlenowego rozkładu powstaje biogaz, który później wykorzystuje się do produkcji ciepła. Wstępnie oczyszczone ścieki trafiają ostatecznie do oczyszczalni miejskiej.

W browarach Grupy Żywiec działa też rozbudowany system monitoringu zużycia wody, w jednym browarze to łącznie ponad 100 liczników spiętych w jeden system. Dzięki temu można usprawniać procesy i optymalizować zużycie wody. Tam, gdzie to możliwe wykorzystuje się wodę ponownie, jak w przypadku wody służącej do spłukiwania nowych puszek i butelek, która później wykorzystana jest w procesie pasteryzacji opakowań produktu.

Jednym z przykładów niemarnowania wody w browarach jest zawracanie wody z płukania filtrów piaskowo-żwirowych na początek stacji, gdzie jest ujmowana. W ten sposób wykorzystywana jest ponownie.

***

Organizatorem XVIII Kongresu Gospodarki Wodno-Ściekowej, który odbędzie się 14-16 października 2024 r. we Wrocławiu jest firma BMP, wydawca m.in. czasopism "Kierunek Chemia", „Kierunek Energetyka”, „Kierunek Spożywczy” oraz „Kierunek Farmacja”, a ponadto portali: kierunekCHEMIA.pl, kierunekENERGETYKA.pl, kierunekSPOŻYWCZY.pl, kierunekFARMACJA.pl. Gospodarzami Honorowymi wydarzenia zostali: Grupa Żywiec Browar Namysłów Sp. z o.o. oraz Grupa Azoty Zakłady Azotowe Kędzierzyn S.A.

źródło: Grupa Żywiec S.A. Browar Namysłów
fot. Grupa Żywiec S.A. Browar Namysłów
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ