Zielone innowacje w Browarze Żywiec przynoszą wymierne efekty
Zainstalowana na początku roku w browarze w Żywcu instalacja do schładzania brzeczki już dziś przynosi wymierne efekty w postaci obniżenia zużycia energii.

Grupa Żywiec, która jest częścią globalnej Grupy HEINEKEN znajduje się w gronie firm, które wyznaczyły sobie ambitne cele dekarbonizacyjne: do 2040 roku zamierza osiągnąć zerowe emisje netto. W 2023 roku odnotowany został spadek emisji o 46% (vs. 2018). Osiągnięcie tego wyniku było możliwe dzięki ciągłemu podnoszeniu efektywności w browarach spółki, zamykaniu obiegów oraz inwestycjom.
Jedną z inicjatyw, które przyczyniły się do redukcji emisji jest zakończona w lutym tego roku budowa instalacji do schładzania brzeczki w warzelni browaru w Żywcu.
- Po niespełna 4 miesiącach funkcjonowania instalacji, możemy pochwalić się pierwszymi wynikami choć, wciąż jesteśmy na etapie optymalizacji pracy instalacji – dodaje dyrektor żywieckiego browaru Łukasz Szorek.
W projekcie wdrożono dobrą praktykę Green by design 3-stage wort cooling. W nowym systemie chłodzenie odbywa się w dwóch etapach. Na pierwszym wymienniku brzeczka jest schładzana z 99°C do 90°C, a energia cieplna jest magazynowana w zasobnikach energii. Następnie energia cieplna ze zbiorników magazynowania energii jest wykorzystywana do podgrzewania brzeczki i zacieru. Na drugim wymienniku brzeczka jest schładzana z 90°C do 8,5°C przez wodę lodową, z której uzyskujemy wodę gorącą (80°C). Ponadto zmniejszono zużycie energii elektrycznej, podnosząc temperaturę wody lodowej z 3°C do 6.5°C.
Osiągnięte oszczędności:
- zmniejszenie zużycia energii cieplnej o 1,2 MJ/hl
- zmniejszenie zużycia energii elektrycznej o 0,1 kWh/hl
- zmniejszenie emisji CO2 o 99t/rok (przeciętne gospodarstwo domowe emituje ok 6t CO2 w ciągu roku).
Uzyskano również świadectwa efektywności energetycznej (białe certyfikaty) równe 174 toe (tona oleju ekwiwalentnego - energetyczny równoważnik jednej metrycznej tony ropy naftowej o wartości opałowej równej 10000 kcal/kg).
Komentarze