Partner serwisu
27 czerwca 2024

Pizza, pudding, wrap, a może tarta z ziemniaków? Niecodzienne dania z kartoflami w roli głównej

Kategoria: Aktualności

Spożywamy je głównie ugotowane i z reguły podajemy jako dodatek do kotletów, ryb, dań mięsnych czy jajek sadzonych. Często pojawiają się na naszych stołach także w zupie, jako placki oraz frytki. Wciąż jednak trudno nam zobaczyć ziemniaki jako główny składnik potrawy. W ramach VII edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” proponujemy przepisy na dania, w których kartofle są pierwszoplanowym bohaterem.

Pizza, pudding, wrap, a może tarta z ziemniaków? Niecodzienne dania z kartoflami w roli głównej

PUDDING Z ZIEMNIAKA

(przepis: @furajedzenia)

Składniki:
•    500g ugotowanych ziemniaków
•    40g masła
•    30g mąki pszennej
•    500ml mleka
•    5 jajek
•    80g cukru
•    1 łyżeczka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią

Sos:
•    10g masła
•    600g śliwek
•    opcjonalnie cukier, jeśli mamy kwaśne śliwki

W misce dokładnie mieszamy mleko z mąką, aż nie będzie grudek. Dodajemy jajka i dokładnie roztrzepujemy. Następnie wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy. W drugiej misce dokładnie rozgniatamy ziemniaki, dodajemy do nich miękkie masło i rozcieramy, aby były jak najgładsze. Dodajemy do mleka, mieszamy energicznie rózgą. Formę 22 cm smarujemy tłuszczem, np. masłem. Powstałą masę wlewamy do formy przez sitko o drobnych oczach. Pieczemy 40 minut w 180°C, następnie czekamy do przestudzenia.

Sos: śliwki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy śliwki i dusimy około 10 minut na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Jeśli trzeba, dodajemy cukier.

PIZZA BIANCA Z ZIEMNIAKAMI

(przepis: @poprostupycha)

Składniki:

Ciasto:
•    7g drożdży suchych
•    1/2 łyżeczki cukru
•    200ml letniej wody
•    400g mąki pszennej (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
•    3 łyżki oleju
•    1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu

Dodatkowo:
•    300g ziemniaków
•    szczypta soli i pieprzu
•    1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
•    2 łyżki majonezu
•    1 ząbek czosnku
•    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
•    120g mozzarelli
•    30g parmezanu

Do miseczki wsypujemy drożdże suche, cukier, łyżkę mąki i 50 ml letniej wody. Całość mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. Do dużej miski dodajemy mąkę, sól, olej, pozostałą wodę, szczyptę pieprzu oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy przez około 5 minut, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie się kleić do rąk. Odstawiamy na 40 minut, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Wkładamy je do miski i zalewamy lekko osoloną wodą. W tej zalewie zostawiamy ziemniaki na czas wyrastania ciasta, aby nieco zmiękły. Wyrabiamy okrągły placek dłonią – w zależności od tego, jak grubą czy cienką pizzę lubimy, tym pizza będzie mieć większą lub mniejszą średnicę. W miseczce mieszamy majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli i pieprzu. Smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy ziołami prowansalskimi, a także posiekanym świeżym rozmarynem. Następnie posypujemy startym serem mozzarella i parmezanem. Na wierzchu układamy talarki ziemniaczane (oczywiście wcześniej muszą być dobrze odcedzone). Pieczemy w temp. 240°C przez 13-15 minut (pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, żeby przyrumienić z wierzchu ziemniaki – będą wtedy bardziej chrupiące).

WRAP Z PIECZARKAMI I PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI W TYMIANKU I ROZMARYNIE

(przepis: @kamilkrupicz)

Składniki:
•    250g ziemniaków
•    150g pieczarek
•    100g serka wiejskiego
•    70g jogurtu
•    1 ząbek czosnku
•    łyżka oleju
•    1/2 łyżeczki tymianku
•    1/2 łyżeczki rozmarynu
•    1/2 cebuli
•    1/2 papryki
•    1 łyżeczka papryki słodkiej
•    sól, pieprz
•    gotowe pełnoziarniste wrapy/tortille

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy na w miarę równą kostkę i gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i czekamy, aż wyschną. Po wyschnięciu kropimy olejem i oprószamy papryką słodką, solą i pieprzem, i wkładamy do piekarnika na 180°C na 25 minut. Następnie myjemy pieczarki i również kroimy w równą kostkę. Na oleju podsmażamy je, dodając szczyptę soli, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy tymianek i rozmaryn. Jak już będą ładnie zarumienione, przekładamy do miski. Następnie robimy sos czosnkowy (jogurt + sprasowany czosnek) i łączymy go z serkiem wiejskim. Po upieczeniu ziemniaków mieszamy wszystko razem (sos, ziemniaki i pieczarki). Ostatni krok to nałożenie farszu do tortilli/wrapa. Paprykę i cebulkę kroimy w paski i piórka i również dorzucamy do wrapa. Następnie składamy i podpiekamy na patelni grillowej.

TARTA Z ZIEMNIAKÓW I PRAWDZIWKÓW Z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI

(przepis: @kulinarnyja)

Składniki (na formę do tarty o średnicy 25 cm):

Kruche ciasto:
•    300g mąki pszennej tortowej typ 450
•    200g masła (schłodzone)
•    szczypta soli
•    1 jajko

Nadzienie do tarty:
•    300g podgrzybków
•    2 średnie ziemniaki
•    300ml śmietanki kremówki 30%
•    2 łyżki masła
•    3 jajka
•    150g tartej mozzarelli
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżeczka rozmarynu
•    sól, pieprz
•    świeża natka pietruszki
•    olej do smażenia
•    dodatkowo: forma do tarty, papier do pieczenia, fasola Jaś

Ziemniaki obrać i ugotować w całości w osolonej wodzie. Przestudzić i pokroić w plastry. Do miski przesiać mąkę i sól. Całość wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło. Wbić jajko, wyrobić ciasto i przełożyć do formy na tartę. Docisnąć ciasto palcami do spodu i rantów formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i dociążyć ziarnami fasoli. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C na środkowej półce przez 15 minut (grzanie góra-dół). Na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju przesmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojone grzyby, całość podsmażyć razem z dodatkiem rozmarynu i odstawić do przestygnięcia. W misce roztrzepać jajka, dodać śmietankę kremówkę i przelać do usmażonych grzybów. Całość doprawić solą, pieprzem i natką pietruszki. Dodać 3/4 mozzarelli i wymieszać. Na podpieczony spód ciasta delikatnie wylać część masy, następnie ułożyć warstwę ziemniaków i zalać pozostałą częścią masy. Na wierzchu posypać pozostałą mozzarellą. Tartę piec w temp. 180°C przez 30-35 minut. Przed wyjęciem tarty, pozostawić ją w piekarniku na 10-15 minut przy uchylonych drzwiczkach.

Więcej przepisów od blogerów biorących udział w „Pojedynkach” między teamami Ziemniaków i Kartofli znajduje się tutaj: https://ziemniakiczykartofle.com.pl/pojedynek/ Organizatorem ogólnopolskiej kampanii promocyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

źródło: Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ