Letnie inspiracje na mrożone kawy oraz kawowe drinki od Lavazza
11 lipca 2024 Po długiej zimie, wszyscy z niecierpliwością czekali na przyjście lata. Jest to idealny czas na spotkania z przyjaciółmi w ogrodach czy na tarasach. Z myślą o takich okazjach, Lavazza przygotowała propozycje orzeźwiających napojów kawowych, które umilą letnie spotkania. Eksperci Lavazza połączyli klasykę z nowoczesnością, tworząc nieoczekiwane doznania smakowe.
Espresso Lemon Twist
Składniki:
15 ml kawy Lavazza
30 ml ginu
20 ml limoncello
1 łyżeczka cukru
Odrobina toniku
Kostki lodu
Przygotowanie:
Włóż 6-8 kostek lodu do shakera.
Schłodź i usuń wodę, która się utworzyła.
Odmierz gin i limoncello za pomocą jiggera i wlej do shakera.
Dodaj gorącą, uprzednio osłodzoną kawę.
Zamknij shaker i energicznie wstrząsaj przez około 10 sekund.
Zdejmij pokrywkę shakera i przelej zawartość do schłodzonego kieliszka koktajlowego.
Na koniec dodaj odrobinę toniku.
PalomaCAFé
Składniki:
40 ml wódki
15 ml soku z limonki
90 ml różowego grejpfrutowego napoju gazowanego
20 g syropu z agawy
20 g Coffee Velvet*
0,1 g mielonej kawy espresso
Kostki lodu
Przygotowanie:
Dodaj lód do szklanki do mieszania.
Gdy szklanka się schłodzi, odcedź wodę i dodaj wszystkie płyny.
Mieszaj i przecedź do schłodzonego kieliszka Martini.
Na wierzch dodaj Coffee Velvet.
Delikatnie posyp mieloną kawą.
*Przygotowanie Coffee Velvet:
Składniki:
75 ml Espresso Lungo, 2 porcje
15 g syropu z agawy
15 g kwaśnego spieniacza
2 kostki lodu
Przygotowanie:
Wlej Espresso Lungo do naczynia miksera.
Dodaj syrop z agawy i kwaśny spieniacz.
Dodaj kostki lodu.
Miksuj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji.
Salento Iced Coffee: Włoski Klasyk
Składniki:
Zamrożona kawa w kostkach lodu
250 ml mleka
Espresso
Syrop z mleka migdałowego
Przygotowanie:
Zamroź niesłodzoną kawę w formach na kostki lodu.
Umieść kostki kawowe w szklance o pojemności 300 ml i wlej 250 ml mleka.
Przygotuj espresso i rozpuść w nim syrop z mleka migdałowego.
Wlej espresso do szklanki z kawowymi kostkami lodu i mlekiem.
Cold Brew: Intensywna, Chłodna Kawa
Składniki:
Grubo mielona kawa
Woda w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
Zmieszaj jedną część kawy z sześcioma częściami wody. Mieszaj i zostaw na 12-16 godzin w lodówce.
Przecedź przez filtr do innego dzbanka. Powtórz kilkukrotnie, jeśli konieczne.
Rozcieńcz jedną część koncentratu z dwiema częściami wody. Podawaj z lodem, dodając mleko i cukier wedle uznania.
Lavazza Iced Coffee Smoothie: Kremowa, Mrożona Przyjemność
Składniki:
Mocna kawa lub espresso
Pokruszony lód
Mleko do wyboru
Słodzik (syropy lub miód)
Przygotowanie:
Przygotuj mocną kawę lub espresso i schłódź w lodówce.
W blenderze zmiksuj pokruszony lód, mleko, słodzik i schłodzone espresso do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wlej do wysokiej szklanki, na wierzch dodaj bitą śmietanę i syropy smakowe wedle uznania.
Cieszcie się tymi orzeźwiającymi napojami kawowymi i kawowymi drinkami od Lavazza, które umilą lato i pozwolą delektować się kawą w nowy, oryginalny sposób!
Komentarze