Partner serwisu
15 lipca 2024

Letnie inspiracje na mrożone kawy oraz kawowe drinki od Lavazza

Kategoria: Trendy żywnościowe

11 lipca 2024 Po długiej zimie, wszyscy z niecierpliwością czekali na przyjście lata. Jest to idealny czas na spotkania z przyjaciółmi w ogrodach czy na tarasach. Z myślą o takich okazjach, Lavazza przygotowała propozycje orzeźwiających napojów kawowych, które umilą letnie spotkania. Eksperci Lavazza połączyli klasykę z nowoczesnością, tworząc nieoczekiwane doznania smakowe.

Letnie inspiracje na mrożone kawy  oraz kawowe drinki od Lavazza

Espresso Lemon Twist

Składniki:

15 ml kawy Lavazza

30 ml ginu

20 ml limoncello

1 łyżeczka cukru

Odrobina toniku

Kostki lodu

Przygotowanie:

Włóż 6-8 kostek lodu do shakera.

Schłodź i usuń wodę, która się utworzyła.

Odmierz gin i limoncello za pomocą jiggera i wlej do shakera.

Dodaj gorącą, uprzednio osłodzoną kawę.

Zamknij shaker i energicznie wstrząsaj przez około 10 sekund.

Zdejmij pokrywkę shakera i przelej zawartość do schłodzonego kieliszka koktajlowego.

Na koniec dodaj odrobinę toniku.

 

PalomaCAFé

Składniki:

40 ml wódki

15 ml soku z limonki

90 ml różowego grejpfrutowego napoju gazowanego

20 g syropu z agawy

20 g Coffee Velvet*

0,1 g mielonej kawy espresso

Kostki lodu

Przygotowanie:

Dodaj lód do szklanki do mieszania.

Gdy szklanka się schłodzi, odcedź wodę i dodaj wszystkie płyny.

Mieszaj i przecedź do schłodzonego kieliszka Martini.

Na wierzch dodaj Coffee Velvet.

Delikatnie posyp mieloną kawą.

*Przygotowanie Coffee Velvet:

Składniki:

75 ml Espresso Lungo, 2 porcje

15 g syropu z agawy

15 g kwaśnego spieniacza

2 kostki lodu

Przygotowanie:

Wlej Espresso Lungo do naczynia miksera.

Dodaj syrop z agawy i kwaśny spieniacz.

Dodaj kostki lodu.

Miksuj do uzyskania gęstej i gładkiej konsystencji.

 

Salento Iced Coffee: Włoski Klasyk

Składniki:

Zamrożona kawa w kostkach lodu

250 ml mleka

Espresso

Syrop z mleka migdałowego

Przygotowanie:

Zamroź niesłodzoną kawę w formach na kostki lodu.

Umieść kostki kawowe w szklance o pojemności 300 ml i wlej 250 ml mleka.

Przygotuj espresso i rozpuść w nim syrop z mleka migdałowego.

Wlej espresso do szklanki z kawowymi kostkami lodu i mlekiem.

 

Cold Brew: Intensywna, Chłodna Kawa

Składniki:

Grubo mielona kawa

Woda w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Zmieszaj jedną część kawy z sześcioma częściami wody. Mieszaj i zostaw na 12-16 godzin w lodówce.

Przecedź przez filtr do innego dzbanka. Powtórz kilkukrotnie, jeśli konieczne.

Rozcieńcz jedną część koncentratu z dwiema częściami wody. Podawaj z lodem, dodając mleko i cukier wedle uznania.

 

Lavazza Iced Coffee Smoothie: Kremowa, Mrożona Przyjemność

Składniki:

Mocna kawa lub espresso

Pokruszony lód

Mleko do wyboru

Słodzik (syropy lub miód)

Przygotowanie:

Przygotuj mocną kawę lub espresso i schłódź w lodówce.

W blenderze zmiksuj pokruszony lód, mleko, słodzik i schłodzone espresso do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wlej do wysokiej szklanki, na wierzch dodaj bitą śmietanę i syropy smakowe wedle uznania.

Cieszcie się tymi orzeźwiającymi napojami kawowymi i kawowymi drinkami od Lavazza, które umilą lato i pozwolą delektować się kawą w nowy, oryginalny sposób!

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Tagi: lavazza, kawa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ