Partner serwisu
14 sierpnia 2024

Borówki: liczba konsumentów w sezonie wzrosła o 17%

Kategoria: Aktualności

Wśród najpopularniejszych gatunków jagodowych lipca Kantar Polska wymienia borówki oraz maliny. W porównaniu do lipca 2023 roku ilość konsumentów borówek wzrosła aż o 17%, z 15,5 do 18,1 mln. Borówki w tygodniu poprzedzającym badanie jadła już ponad połowa populacji dorosłych Polaków (56%). Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków owoców i warzyw dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl

Borówki: liczba konsumentów w sezonie wzrosła o 17%

Badania zlecane są przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, IV etap”. Projekt jest realizowany przez Kantar Polska we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Badania dostarczają informacji na temat liczby konsumentów i częstotliwości konsumpcji poszczególnych gatunków.

Trzecie miejsce należy niemal ex aequo do malin (55.9%) i czereśni (55.5%). Niespełna połowa badanych deklarowała spożycie: truskawek (47%). Mniejszy procent badanych deklaruje, iż w tygodniu poprzedzającym badanie spożywało: czerwone porzeczki (29%), czarne porzeczki (27%), agrest (24%). Jagodę kamczacką spożywał co szósty Polak (17%).

Porównując do poprzedniego miesiąca - czerwca, różnice w spożyciu (+/->5 pp.) notują widocznie częściej spożywane w lipcu borówki (56% vs 45%; +11 pp.). Niewielkie wzrosty spożycia miesiąc do miesiąca, notuje również jabłko (74% vs 68%; +5 pp.) i malina (55% vs 50%; +5 pp.). Miesiąc do miesiąca spadło widocznie spożycie truskawki (47% vs 87%; -40 pp.) oraz czereśni (55% vs 71%; -15 pp.).

W lipcu ur. borówki jadło 15,5 mln dorosłych Polaków. W lipcu br. było to już 18,1 mln. Borówki w lipcu br. jadła już ponad połowa populacji dorosłych Polaków, określanej jako 15+ (56%). Wzrostu rok do roku o 8 pp. (56% vs lipiec 2023 - 48%). 8 pp. odpowiada wzrostom o 16,6%. W porównaniu do poprzedniego roku (lipiec do lipca) najbardziej różnicuje się spożycie truskawki, które notuje wyraźny spadek (47% vs 68%; -21 pp.). Warto odnotować spadki spożycia czereśni (55% vs 66%; -11 pp.) i malin (55% vs 62%; -7pp.) oraz wzrost spożycia borówki (56% vs 48%; +8 pp.).

Badania pomagają w definiowaniu grup docelowych i ewaluacji strategii wielu branżowych projektów promujących spożycie.  Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl. Badanie zrealizowano w dniach 12-17 lipca 2024 r., na reprezentatywnej próbie 1015 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI). Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 20 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
fot. AI
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ