Pfeifer & Langen Polska: wysokie plony, wzmocnienie eksportu
Pfeifer & Langen Polska zwiększy sprzedaż na eksport. Plony buraków cukrowych w tym roku będą wyższe niż przewidywano. Z tego wynikają ryzyka związane z ich przerobem na cukier.
Wstępne analizy prowadzone przez Pfeifer & Langen Polska wskazują, że w tym roku plony buraków cukrowych – szczególnie w Wielkopolsce - będą dzięki korzystnej pogodzie wyższe niż zakładano. Tegoroczna kampania będzie wyzwaniem dla cukrowni, by wykorzystać pełne moce produkcyjne i zminimalizować ryzyko utraty surowca. Pfeifer & Langen Polska w specjalnym liście do plantatorów podkreślił konieczność terminowych dostaw i dbania o jakość dostarczanych buraków cukrowych.
– Wahania poziomu i jakości plonów są na rynku cukru naturalne. To system naczyń połączonych. Ostatnie sygnały napływające z Brazylii, Indii, czy Chin wskazują, że przewidywana produkcja cukru w tych państwach będzie niższa – mówi prezes Pfeifer & Langen Polska Roman Kubiak.
Firma Pfeifer & Langen Polska ma stabilnych odbiorców, z którymi współpracuje od wielu lat. Część produkcji wysyła na eksport i ten kierunek pozostanie niezmienny. Firma wykorzystuje sprawdzoną infrastrukturę i know-how.
– Znamy oczekiwania konsumentów z zagranicy. Oni coraz większą wagę przywiązują do wpływu na środowisko podczas produkcji – mówi Sebastian Tomaszewski, członek zarządu Pfeifer & Langen Polska.
Odpowiedzią na to jest między innymi transformacja energetyczna Pfeifer & Langen Polska. Na wszystkie projekty w jej ramach firma wyda w tym roku 200 mln zł. Zgodnie z planem, w trakcie tej kampanii cukrowniczej uruchomione zostaną trzy nowe elektrociepłownie gazowe, dzięki którym wielkopolskie cukrownie odejdą od spalania węgla kamiennego, a w Glinojecku uruchomiona zostanie farma fotowoltaiczna.
Wpływ działalności przedsiębiorstw na środowisko będzie dokładnie opisany w raporcie ESG – wprowadzonym przez dyrektywę CSRD obowiązkowym raporcie przedstawiającym działanie firmy w kontekście zrównoważonego rozwoju. W raportach uwzględniani będą podwykonawcy, a w przypadku Pfeifer & Langen Polska również plantatorzy. Dlatego kluczowe jest, by korzystali oni z nowoczesnych metod agrotechnicznych.
– Zmniejszają one wpływ na środowisko, ale także ograniczają koszty prowadzenia plantacji, co jest niezbędne, by zachować konkurencyjność cukru wyprodukowanego w Polsce – podkreśla Roman Kubiak.
W ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska S.A. produkcję cukru w Polsce prowadzą cztery cukrownie: w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce i w Glinojecku.
Komentarze