Letnia kolacja przy grillu z produktami WSP „Społem”
Ostatnie chwile wakacji, możemy wykorzystać na spędzaniu czasu z rodziną lub znajomymi przy ogrodowym stole. Sierpniowa aura pozwoli nam na pożegnanie lata w towarzystwie rozpalonego grilla lub ogniska. Wspólnie z bliskimi przygotujmy pyszne przekąski i postarajmy się zapamiętać te momenty na długo. Smaku naszym potrawom dodadzą sosy WSP „Społem”, dzięki którym zarówno mięso, jak i warzywa będą bardziej wyraziste.
Klasyka na ruszt
Grillowanie stało się ulubionym sposobem Polaków na korzystanie z pięknej pogody i wolnych dni. Wakacje powoli dobiegają końca, więc okazji do takich spotkań jest coraz mniej, dlatego warto wykorzystać ostatnie, ciepłe popołudnia, spędzając je z bliskimi i doskonałym jedzeniem. Każdy, kto ceni dania z grilla, wie, że odpowiednia marynata sprawi, że mięso stanie się kruche i soczyste, a przyprawy oraz dipy nadadzą mu wyjątkowego smaku. Warto więc dzień przed spotkaniem zamarynować to, co zamierzamy położyć na ruszt, w odpowiednich sosach i innych dodatkach. Zwłaszcza, że takie przygotowanie potraw chroni je także przed nadmiernym przypaleniem.
Do karkówki lub kurczaka świetnie sprawdzi się mieszanka oleju, 4 łyżek Ketchupu Kieleckiego Łagodnego, 2,5 łyżki Musztardy Grillowej, 1 łyżkę miodu, ząbka czosnku oraz klasycznej przyprawy do grilla. Tak przygotowane mięso po kilkunastu godzinach będzie gotowe do wrzucenia na gorący ruszt.
Nieoczywiste kulinarne połączenia
Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, warto przygotować różnorodne dressingi, na przykład inspirowane kuchnią orientalną. Łączenie pikantnych i ziołowych smaków ze słodkimi oraz kwaśnymi umożliwia odkrywanie kulinariów z różnych zakątków świata. Dla miłośników ostrych potraw w stylu meksykańskim, doskonałym sosem do marynowania będzie mieszanka Chrzanu Luksusowego, z Musztardy Kielecką ostrą, miodu, przyprawy do grilla oraz papryki w proszku. Natomiast egzotyczny kurczak może zachwycić gości i przenieść ich w kulinarną podróż do Azji. Wystarczy zamarynować udka w sosie sojowo-musztardowym, używając 4 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek Musztardy Kieleckiej Sarepskiej, łyżkę miodu, soku z połówki cytryny, garści sezamu oraz imbiru.
Wege przekąski dla każdego
Jeśli nie przepadasz za mięsem lub jesteś wegetarianinem, warto przygotować na grillową ucztę warzywa. Ich zamarynowanie jest proste: wymieszaj sok z limonki z Majonezem Kieleckim i dodaj zioła prowansalskie, aby stworzyć wyjątkowy dodatek do cukinii, pomidorów, papryki, pieczarek i bakłażana. Pokrojone w kostkę składniki można nabić na patyczki, tworząc smakowite szaszłyki. Na gorący ruszt warto również wrzucić kawałki warzyw w plasterkach lub słupkach. Do ich przygotowania wystarczą oliwa z oliwek, oregano, sok z cytryny, tymianek oraz sól i pieprz.
Więcej o produktach WSP „Społem” można przeczytać na stronie: https://www.wspspolem.com.pl/produkty
Komentarze