Partner serwisu
12 września 2024

Kukurydza na śniadanie? Czemu nie! Pomysły dietetyczki na śniadanie z kukurydzą i jej przetworami

Kategoria: Aktualności

Od niego zaczyna się poranek. Musi być pożywne, by dostarczyło nam energii potrzebnej w pierwszej części dnia. Śniadanie – często brakuje nam na nie czasu i z reguły przygotowujemy je w pośpiechu. Na pierwszy posiłek idealnie sprawdzi się… kukurydza i jej przetwory, jak kasza czy mąka kukurydziana – w wersji wytrawnej lub na słodko.

Kukurydza na śniadanie? Czemu nie! Pomysły dietetyczki na śniadanie z kukurydzą i jej przetworami

Na ich bazie można przygotować potrawy na ciepło, które świetnie ogrzeją organizm w nadchodzącej porze jesienno-zimowej. Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalistka ds. żywienia i ekspertka kampanii „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” proponuje przepisy na odżywcze dania z rana. 

JAJKA SADZONE NA POMIDORACH Z KUKURYDZĄ I SZPINAKIEM

Składniki:
•    3 jajka
•    1 mały oscypek
•    1 cebula szalotka
•    1 ząbek czosnku
•    pół szklanki kukurydzy z puszki lub ze słoika
•    2 duże pomidory malinowe
•    pół szklanki przecieru pomidorowego
•    2 łyżki oleju rzepakowego
•    przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, bazylia, lubczyk, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Pomidory włożyć do większej miski i zalać wrzątkiem, pozostawić na około 7 minut. Po tym czasie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Szalotkę i czosnek posiekać. Szpinak umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Oscypka pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i czosnek – lekko zrumienić. Dorzucić szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pomidory i przecier. Dusić kilka minut, aż sok pomidorowy nieco się zredukuje. Dorzucić odsączoną z zalewy kukurydzę. Zrobić na patelni 3 wgłębienia i wbić w nie jajka. Posypać ponownie solą, pieprzem i ziołami. Przykryć patelnię pokrywką, zmniejszyć ogień i smażyć kilka minut, by białko się ścięło, zaś żółtko zostało płynne. Przed podaniem danie posypać kawałkami oscypka i ewentualnie ulubioną zieleniną bądź świeżymi ziołami. 

KASZA KUKURYDZIANA ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM

Składniki:
•    pół szklanki kaszy kukurydzianej
•    pół szklanki wody
•    1 szklanka mleka krowiego 2% lub napoju roślinnego, np. owsianego bez cukru
•    1 łyżeczka miodu
•    5 śliwek węgierek świeżych lub mrożonych
•    garść ulubionych owoców mrożonych typu maliny, jeżyny, borówki
•    szczypta cynamonu, czarnuszki i soli
•    1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Kaszę wsypać do małego garnka. Zalać wodą i mlekiem – zagotować. Następnie zmniejszyć ogień, delikatnie posolić i gotować około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza będzie ugotowana, przykryć garnek pokrywką i pozostawić jeszcze kilka minut. W międzyczasie umyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestkę (jeśli używamy wyłącznie owoców mrożonych, drylowanie należy pominąć). Na małej patelni rozpuścić masło. Dorzucić śliwki i dusić 2-3 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać miód, posypać po wierzchu cynamonem i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową kaszę przełożyć do miski. Na wierzchu ułożyć duszone śliwki oraz mrożone owoce. Posypać delikatnie cynamonem i czarnuszką.

KUKURYDZIANE PLACKI Z MAŚLANKĄ

Składniki:
•    110g mąki kukurydzianej wymieszanej z mąką owsianą
•    1 jajko
•    200g maślanki naturalnej
•    pół łyżeczki sody oczyszczonej
•    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
•    1 łyżka cukru
•    1 mała szklanka borówek (można również użyć mrożonych jagód bądź truskawek)
•    cukier puder do oprószenia placków
•    olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier i sodę oczyszczoną. Dodać maślankę i jajko. Wszystko dokładnie ubić trzepaczką. Dodać umyte i osuszone na ręczniku borówki. Delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię posmarować olejem i rozgrzać na średnim ogniu. Nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć placki około minuty z każdej strony. Wykładać na talerz. Przed podaniem placki oprószyć delikatnie cukrem pudrem. 

Organizatorem kampanii promocyjno-edukacyjnej „Kukurydza – źródło zdrowia, energii i smaku” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.

źródło: Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ