Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski
Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, warto go spróbować, bo jest wyjątkowo kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Może też być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego polskiego sernika na bożonarodzeniowym stole.
Sernik jest tak głęboko zakorzeniony w naszej tradycji, że często traktujemy go jak typowo polskie ciasto. Nie wyobrażamy też sobie, żeby mogło go zabraknąć w na-szych domach w czasie świąt. Tymczasem historia tego przysmaku sięga już czasów starożytnych, a jego liczne odmiany znane są na całym świecie. Jednym z cieszą-cych się największą sławą jest sernik nowojorski.
Sekret wyjątkowej konsystencji
Sernik nowojorski charakteryzuje się cienkim spodem z kruszonych ciastek i grubą, jednolitą warstwą masy serowej o wyjątkowo kremowej konsystencji. Jego stworze-nie przypisywane jest słynnemu nowojorskiemu restauratorowi Arnoldowi Reubenowi, który ponad 100 lat temu postanowił wykorzystać do przyrządzenia tego deseru se-rek śmietankowy. Aby nadać sernikowi nowojorskiemu odpowiednią wilgotność pie-cze się go w tzw. kąpieli wodnej lub łaźni wodnej.
- Istotne znaczenie dla gęstej, aksamitnej konsystencji sernika nowojorskiego ma również zastosowanie dużej liczby jaj – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel.
– Najlepiej sprawdzi się tu połączenie całych jaj i żółtek.
Przepis na sernik nowojorski
Składniki
Spód
- 300 g klasycznych kruchych herbatników typu petit beurre
- 60 g masła (plus1 łyżka masła do smarowania blachy)
Masa serowa
- 6 jaj (Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L)
- 5 żółtek jaj (Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L)
- 1,25 kg kremowego sera twarogowego typu cream cheese
- 250 g cukru pudru
- 40 g mąki pszennej
- nasionka z jednej laski wanilii
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej
- sok z ½ cytryny
Polewa
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- 50 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g drobno pokruszonej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania
Spód
Na dno formy tortowej (26 cm z odpinaną obręczą), kładziemy arkusz papieru do pieczenia i zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki obręczy smaru-jemy odrobiną masła. Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na ostrym ostrzu i wysokich obrotach, a potem dokładamy masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy i mocno dociskamy ciasto do spodu blachy. Wsta-wiamy do lodówki.
Masa serowa
Do misy robota planetarnego wkładamy ser, dodajemy 6 jajek, 5 żółtek, cukier pu-der, ziarenka wanilii, sok z cytryny, cynamon i skórkę pomarańczy. Miksujemy na gładką masę przez około 2-3 minuty. Na wcześniej przygotowaną tortownicę ze spodem wylewamy delikatnie masę serową.
Pieczenie
Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne zawierające 1,5 litra ciepłej wody. Masę serową pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu na grzałkach góra i dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy sernik przez kolejne 70 minut. Po tym czasie piekarnik lekko uchylamy i zostawiamy sernik do ostygnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto wyciągamy, ostudzamy i wkładamy na noc do lodówki.
Polewa
W mikserze łączymy na gładką masę śmietanę, cukier puder i sok z cytryny. Z lo-dówki wyciągamy blachę z sernikiem. Zdejmujemy delikatnie obręcz. Smarujemy ciasto przygotowaną polewą i dekorujemy pokruszoną czekoladą. Odstawiamy do lo-dówki, by polewa stężała.
Komentarze