Partner serwisu
12 grudnia 2024

Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski

Kategoria: Aktualności

Podobno nowojorczycy wierzą, że ich sernik (zwany tam cheesecake) był pierwszy na świecie i nikt wcześniej takiego ciasta nie robił. Jakkolwiek było, warto go spróbować, bo jest wyjątkowo kremowy i dosłownie rozpływa się w ustach. Może też być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego polskiego sernika na bożonarodzeniowym stole.

Ciasto zza oceanu na świąteczny stół – przepis na sernik nowojorski

Sernik jest tak głęboko zakorzeniony w naszej tradycji, że często traktujemy go jak typowo polskie ciasto. Nie wyobrażamy też sobie, żeby mogło go zabraknąć w na-szych domach w czasie świąt. Tymczasem historia tego przysmaku sięga już czasów starożytnych, a jego liczne odmiany znane są na całym świecie. Jednym z cieszą-cych się największą sławą jest sernik nowojorski. 

Sekret wyjątkowej konsystencji

Sernik nowojorski charakteryzuje się cienkim spodem z kruszonych ciastek i grubą, jednolitą warstwą masy serowej o wyjątkowo kremowej konsystencji. Jego stworze-nie przypisywane jest słynnemu nowojorskiemu restauratorowi Arnoldowi Reubenowi, który ponad 100 lat temu postanowił wykorzystać do przyrządzenia tego deseru se-rek śmietankowy. Aby nadać sernikowi nowojorskiemu odpowiednią wilgotność pie-cze się go w tzw. kąpieli wodnej lub łaźni wodnej. 

- Istotne znaczenie dla gęstej, aksamitnej konsystencji sernika nowojorskiego ma również zastosowanie dużej liczby jaj – mówi Tomasz Jokiel, ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel.

– Najlepiej sprawdzi się tu połączenie całych jaj i żółtek. 

Przepis na sernik nowojorski

Składniki 
Spód

  • 300 g klasycznych kruchych herbatników typu petit beurre
  • 60 g masła (plus1 łyżka masła do smarowania blachy) 

Masa serowa

  • 6 jaj (Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L)
  • 5 żółtek jaj (Fermy Drobiu Jokiel rozmiar M lub L) 
  • 1,25 kg kremowego sera twarogowego typu cream cheese
  • 250 g cukru pudru
  • 40 g mąki pszennej
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu 
  • 1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej 
  • sok z ½ cytryny

Polewa 

  • 500 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g drobno pokruszonej czekolady do dekoracji


Sposób przygotowania
Spód 

Na dno formy tortowej (26 cm z odpinaną obręczą), kładziemy arkusz papieru do pieczenia i zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Boki obręczy smaru-jemy odrobiną masła. Herbatniki dokładnie kruszymy w malakserze na ostrym ostrzu i wysokich obrotach, a potem dokładamy masło. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną masą wykładamy dno tortownicy i mocno dociskamy ciasto do spodu blachy. Wsta-wiamy do lodówki.

Masa serowa 

Do misy robota planetarnego wkładamy ser, dodajemy 6 jajek, 5 żółtek, cukier pu-der, ziarenka wanilii, sok z cytryny, cynamon i skórkę pomarańczy. Miksujemy na gładką masę przez około 2-3 minuty. Na wcześniej przygotowaną tortownicę ze spodem wylewamy delikatnie masę serową.

Pieczenie 

Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne zawierające 1,5 litra ciepłej wody.  Masę serową pieczemy w 180 stopniach bez termoobiegu na grzałkach góra i dół przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę na 120 stopni i pieczemy sernik przez kolejne 70 minut. Po tym czasie piekarnik lekko uchylamy i zostawiamy sernik do ostygnięcia na około 1 godzinę. Następnie ciasto wyciągamy, ostudzamy i wkładamy na noc do lodówki.

Polewa 

W mikserze łączymy na gładką masę śmietanę, cukier puder i sok z cytryny. Z lo-dówki wyciągamy blachę z sernikiem. Zdejmujemy delikatnie obręcz. Smarujemy ciasto przygotowaną polewą i dekorujemy pokruszoną czekoladą. Odstawiamy do lo-dówki, by polewa stężała.

źródło: informacja prasowa Fermy Drobiu Jokiel
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ