Partner serwisu
20 stycznia 2025

Czas na kiszonki

Kategoria: Aktualności

Zima to dobry moment by sięgnąć po produkty fermentowane – naturalne źródło witamin i minerałów, które wspierają naszą odporność. Kapusta kiszona, ogórki czy buraki to nie tylko smaczne dodatki, ale także podstawa wielu dań. W ofercie WSP „Społem” znajdziemy majonezy, musztardy i ketchupy, które doskonale współgrają z kiszonymi warzywami, wzbogacając ich smak i umożliwiając przygotowanie kreatywnych potraw.

Czas na kiszonki

Pyszne inspiracje

Kiszonki to niezwykle wszechstronny składnik zimowej kuchni. Aby w pełni wykorzystać ich potencjał, warto urozmaicić je różnymi dodatkami. Kiszona kapusta może stać się bazą do sałatek, które doprawimy Musztardą Kielecką czeską lub sarepską. Soki z kiszonek, pełne wartości odżywczych, stanowią jeden ze składników marynat – wystarczy dodać odrobinę oliwy i przypraw, aby stworzyć idealną glazurę do pieczonych warzyw.

Ogórki kiszone można wykorzystać nie tylko jako przekąskę, ale także jako dodatek do past kanapkowych z Majonezem Kieleckim, które sprawdzą się podczas zimowych śniadań czy kolacji. Z kolei kiszone buraki, w połączeniu z jogurtem naturalnym i przyprawami, stworzą prosty, ale efektowny dip, który doskonale pasuje do pieczonych ziemniaków lub dyni. Nie zapominajmy także o ketchupach – zarówno łagodny, jak i pikantny Ketchup Kielecki może dodać charakteru burgerom czy zapiekankom z dodatkiem fermentowanych warzyw.

Sałatka ziemniaczana z kiszoną kapustą i Majonezem Kieleckim

Składniki:

4 ugotowane ziemniaki

1 szklanka kiszonej kapusty

1 kiszony ogórek

2 łyżki Majonezu Kieleckiego

1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej sarepskiej

sól, pieprz do smaku

natka pietruszki do dekoracji

Ziemniaki kroimy w kostkę, ogórka w cienkie plasterki, a kapustę lekko siekamy. W misce mieszamy Majonez Kielecki z Musztardą Kielecką i przyprawami. Dodajemy warzywa, dokładnie mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.

Pieczone buraki z sosem musztardowym

Składniki:

4 średnie buraki

2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka miodu (opcjonalnie)

sól i pieprz do smaku

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200°C przez około 45 minut. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w plastry. Jogurt mieszamy z Musztardą Kielecką, miodem i przyprawami. Plastry buraków układamy na talerzu i polewamy sosem.

Po więcej inspiracji i przepisów na ciekawe dodatki do potraw warto zajrzeć na stronę WSP „Społem”: www.wspspolem.com.pl

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ