Piwo Marcowe z Browaru Kormoran
Marcowe to ikona europejskiego piwowarstwa. W świecie gatunek znany jako Oktoberfestbier. Piwo to charakteryzuje się głęboką złotą barwą, pełnym słodowym smakiem i gęstą białą pianą. Warzone raz w roku wiosną (stąd jego nazwa) leżakuje przez całe lato aby oddać to co najlepsze jesienią.
![Piwo Marcowe z Browaru Kormoran Piwo Marcowe z Browaru Kormoran](Resources/../Resources/ar/11001/11040/1498538240d75d54.jpg)
Piwami z tego gatunku wznoszono toast z okazji dożynek i początku sezonu piwowarskiego. Tak było też na Warmii. Dlatego też każdego sezonu warzymy piwo marcowe dziękując za plony i wznosząc toast za powodzenie.
– By podkreślić tradycyjne podejście do warzenia marcowego zacieramy je dekokcyjnie, nie filtrujemy i długo leżakujemy, choć to znacznie bardziej czasochłonny i pracochłonny proces – zapewnia producent.
Składniki: woda, słody jęczmienne jasne i ciemne, chmiel (Marynka i Lubelski), drożdże
Metoda warzenia: tradycyjna, zacieranie dekokcyjne, niefiltrowane, długo leżakowane
Pasteryzacja: Tak
Gatunek piwa: marcowe/oktoberfestbier
Zawartość alkoholu: 5,8% obj.
Ekstrakt: 14,5% wag.
Barwa: miedziana
Termin przydatności do spożycia: 3 miesiące
Opakowania: butelka 0,5l
Źródło: Browar Kormoran