Współczesna biotechnologia dla przemysłu rolno-spożywczego - korzyści środowiskowe i ekonomiczne
W dniach 14-19 września 2014 w brazylijskiej Fortalezie (Ceará) odbyło się XVI Międzynarodowe Sympozjum Naukowe „Biotechnology for the Development of a Green Economy”, w którym uczestniczyli przedstawiciele nauki, przemysłu i biznesu z całego świata (fot.1).

Biotechnologia jest nowoczesną nauką o charakterze interdyscyplinarnym, obejmującą wiele zagadnień związanych z badaniem mikroorganizmów i ich wykorzystaniem. Związana jest silnie z innymi dziedzinami nauki, np. chemią fizyczną, fizyką stosowaną, inżynierią materiałową, nanotechnologią, informatyką itp. Współczesna biotechnologia służy m.in. zdecydowanej redukcji uciążliwych odpadów przemysłowych poprzez ich ponowne wykorzystanie i opracowanie technologii produkcji wielu cennych produktów. Biotechnologią zainteresowany jest m.in. przemysł rolno – spożywczy, który szuka możliwości wykorzystania swoich odpadów poprodukcyjnych.
Zaproponowana tematyka konferencji, obejmująca wykorzystanie metod biotechnologicznych w szeroko pojętej ochronie środowiska i bioekonomii, spotkała się z ogromnym zainteresowaniem środowisk naukowych, przemysłu, a także kręgów biznesowych z wielu krajów, w tym dość licznej grupy uczestników z Europy Środkowej i Wschodniej. Na konferencji wygłoszono 12 wykładów plenarnych oraz 180 referatów. Poza referatami, do merytorycznej części konferencji należy zaliczyć 7 sesji posterowych, w których przedstawiono wyniki kilkuset prac badawczych o charakterze interdyscyplinarnym (fot. 2).
![]() |
![]() |
Fot. 2. Przedstawiciele Politechniki Łódzkiej i Krajowej Spółki Cukrowej na sesji posterowej.
Polskę reprezentował prof. Jan Dobrowolski z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie oraz kilkuosobowa grupa naukowców z Politechniki Łódzkiej: dr hab. Dorota Kręgiel, dr hab. Izabela Witońska oraz dr Joanna Berłowska, która wygłosiła ciekawy wykład na temat enzymatycznej hydrolizy wysłodków buraczanych celem ich dalszego wykorzystania na cenne produkty: etanol, kwas mlekowy czy białko paszowe. Wyjazd naukowców z Politechniki Łódzkiej był możliwy dzięki funduszom Programu Badań Stosowanych. Zainteresowani tematyką „zielonej ekonomii” byli także przedstawiciele przemysłu - Krajowej Spółki Cukrowej: mgr inż. Jan Piotrowski oraz mgr Sebastian Kwiatkowski, którzy także aktywnie uczestniczyli w Konferencji. Przesycone merytorycznymi dyskusjami były także nieoficjalne rozmowy kuluarowe i spotkania towarzyskie.
Mimo napiętego programu naukowego nie zabrakło czasu na zwiedzanie urokliwego miasta Fortaleza (fot. 3).
![]() |
![]() |
Fot. 3. Fortaleza – Centrum Konferencyjne i widok ogólny.