Partner serwisu
13 stycznia 2015

Polskie produkty żywnościowe są coraz bardziej rozpoznawalne na międzynarodowych rynkach

Kategoria: Z życia branży

– Naszym celem jest, by coraz skuteczniej konkurowały za granicą nie tylko wysoką jakością, ale i innowacyjnością. Produkcja żywności jest coraz częściej pojmowana jako nowoczesny przemysł, który ma istotny wkład w tworzenie PKB – mówiła wiceminister gospodarki Ilona Antoniszyn-Klik podczas konferencji „Nowe zachęty inwestycyjne dla sektora spożywczego".

Polskie produkty żywnościowe są coraz bardziej rozpoznawalne na międzynarodowych rynkach

Podsekretarz stanu w MG omówiła też zachęty inwestycyjne dla przedsiębiorstw z sektora spożywczego. – Zapraszamy polskie firmy do działania w specjalnych strefach ekonomicznych, dzięki czemu mogą zwiększyć swoją konkurencyjność kosztową – powiedziała. Jak podkreśliła, ważnym instrumentem jest wsparcie unijne, ze środków krajowych i regionalnych - m.in. w ramach branżowych i ogólnych programów promocji. – Dodatkowo projekty w sektorze rolno-spożywczym i zielonej biotechnologii mogą też uzyskać dofinansowanie w ramach Programu wspierania inwestycji o istotnym znaczeniu dla gospodarki polskiej na lata 2011-2020 – dodała wiceminister Antoniszyn-Klik.

źródło i fot.: Ministerstwo Gospodarki

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ