Partner serwisu
10 lutego 2015

O piwie i pizzy, czyli najlepiej dobranej parze gastronomii

Kategoria: Z życia branży

Najwięksi mistrzowie sztuki kulinarnej twierdzą, że włoską kuchnię charakteryzuje prostota i dobór najwyższej jakości składników. Brzmi znajomo? Filozofia browarników jest bardzo podobna i pewnie dlatego pizza i piwo świetnie do siebie pasują.

O piwie i pizzy, czyli najlepiej dobranej parze gastronomii

Podobno już starożytni Grecy lubowali się w płaskim chlebie posmarowanym oliwą, natartym czosnkiem i ziołami, lecz dopiero za sprawą neapolskiego piekarza powstała pizza, jaką znamy do dziś. Raffaele Esposito połączył pomidory, ser mozzarella i bazylię reprezentujące narodowe barwy Włoch, dzięki czemu stworzył popularną margheritę.

Różnorodność smaków

Pizza może być prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. Idealnie wyrobione i wypieczone ciasto, ciągnący się ser, aromatyczne zioła i dodatki – czego chcieć więcej? Niemniej szefowie kuchni prześcigają się w kreatywnych rozwiązaniach, jeśli chodzi o dodatki. Na jednej z najdroższych pizz świata można odnaleźć jadalne złoto, szkockiego wędzonego łososia, homara marynowanego w koniaku i nasączony szampanem kawior. Jak widać, pizza może być daniem wykwintnym, zależy to jednak od otoczenia. W klimatycznej restauracji, włoskiej restauracji i towarzystwie porządnej jakości trunku nie potrzebuje nawet małży i trufli.

A jaki napój pasuje do tego przysmaku? Zdania są podzielone, jednak naturalnym wyborem dla większości smakoszy jest piwo. Rodzajów chmielowego przysmaku jest równie wiele, co kombinacji smakowych na klasycznym cieście. Dylematy dotyczące doboru odpowiedniego piwa do składników pizzy pomoże rozwiać Karta Piw, dostępna w wielu lokalach w Polsce serwujących marki Kompanii Piwowarskiej. Dowiemy się z niej, że do znanej pizzy z czterema serami pasuje czeski Pilsner Urquell, z kolei do pizzy z owocami morza idealny będzie holenderski Grolsch. Dodatki takie jak szynka parmeńska czy pepperoni świetnie komponują się z  Książęcym Czerwonym Lagerem. Z kolei smak ostrej jalapeno można złagodzić Lechem Free. Lżejsze i świeższe smaki zostaną dobrze podkreślone przez Lecha Premium, natomiast cięższym będzie pasowało Książęce Ciemne Łagodne.

Dwa w jednym

Osoby żądne ciekawostek na pewno zainteresuje fakt, że piwo i pizza mają ze sobą dużo więcej wspólnego. Chodzi o wyjątkowo piwo Mamma Mia! Pizza Beer, które – jak wskazuje sama nazwa – nie tylko idealnie pasuje do naszego przysmaku, ale też jest robione na jego bazie. Proces warzenia tego wyjątkowego piwa zaczyna się od moczenia kawałków pizzy, po to by wyciągnąć całą jej esencję, następnie wywar jest filtrowany i gotowany oraz przyprawiany m.in. chmielem. Na końcu następuje zwykła fermentacja. Pyszne? Choć trudno w to uwierzyć, podobno piwo to komponuje się z pizzą wprost idealnie!

źródło i fot.: Kompania Piwowarska

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ