Motywacja producentów do modyfikacji składu swoich produktów
Wiem, co Wybieram, to polski program Fundacji Choices International, której celem jest walka z dieto-zależnymi chorobami cywilizacyjnymi. Na początku maja br. wiodący niezależni polscy naukowcy z dziedziny żywienia spotkali się z przedstawicielami Choices International; Rutgerem Schilpzandem i Dr. Léonem Jansenem, aby ustanowić Radę Naukową programu Wiem, co Wybieram.

Polska Rada Naukowa programu Wiem, co Wybieram
W maju br. odbyło się pierwsze spotkanie Polskiej Rady Naukowej, w której skład weszli: prof. dr hab. Danuta Kołożyn Krajewska, dr hab. Krystyna Rejman, prof. dr hab. Anna Brzozowska, prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger, dr Magdalena Montowska, dr hab. inż. Jolanta Czarnocińska, prof. dr hab. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz.
Pierwszym zadaniem Rady jest adaptacja międzynarodowych kryteriów do polskich warunków żywieniowych. Podczas spotkania omówiono metody pomiaru efektów programu Wiem, co Wybieram. Głównym celem jest to, aby program mógł w rzeczywisty sposób wpłynąć na nawyki żywieniowe Polaków oraz na podejście producentów do reformulacji ich produktów spożywczych. Rutger Schilpzand i Léon Jansen jako przedstawiciele Fundacji Choices International, udzielili polskim naukowcom przydatnych wskazówek, bazując na szerokim know-how Fundacji.
- Nasze doświadczenie w wielu europejskich krajach pokazuje, że program jest w stanie zmotywować producentów do modyfikacji składu swoich produktów. Po trzech latach od wprowadzenia programu w Holandii udało się przekonać objęte nim firmy do: obniżenia zawartości składników, które powinny być zredukowane, np. tłuszczów nasyconych o 43% w produktach mięsnych, cukrów dodanych o 75% w produktach mlecznych, soli o 39% w dodatkach do pieczywa, oraz do podniesienia zawartości błonnika o 52% w kanapkach- informuje Rutger Schilpzand, Dyrektor Fundacji Choices International.
Ponadto symulacje wykazały, że gdyby konsumenci holenderscy przerzucili się wyłącznie na produkty spełniające kryteria Choices to spożycie kalorii spadłoby o blisko 20%, tłuszczów nasyconych o ponad 40%, kwasów tłuszczowych typu trans ponad 90%, soli niemal 20%, natomiast spożycie błonnika wzrosłoby o prawie 20%***.
- Jako członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Technologów Żywności na co dzień zajmuję się rozwijaniem społecznej działalności naukowej w dziedzinie nauk o żywności, stąd idea Programu Wiem, co Wybieram jest mi bardzo bliska i cieszę się, że mogę wspierać działanie Rady swoim doświadczeniem- mówi przewodnicząca Polskiej Rady Naukowej programu Wiem, co Wybieram prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska.
Epidemia otyłości w Polsce i odpowiedź programu Wiem, co Wybieram
Naukowcy przekazują alarmujące wieści o epidemii otyłości w Polsce. Co druga osoba w naszym kraju cierpi z powodu nadwagi lub otyłości (dane GUS)*. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą, która nieleczona może prowadzić do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, zaburzeń hormonalnych, a także zwiększać ryzyko zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów**. WHO zaapelowała do rządów, przemysłu spożywczego i instytucji zdrowia o współpracę w walce z nadwagą i otyłością. Według WHO spożycie zbyt dużych ilości soli, cukru, kwasów tłuszczowych typu trans, tłuszczów nasyconych oraz kalorii, w największym stopniu wpływa na zachorowalność na powyższe choroby cywilizacyjne.
Międzynarodowa Fundacja Choices International odpowiedziała na apel WHO i wypowiedziała walkę chorobom cywilizacyjnym oraz nadwadze. Fundacja wie, że aby osiągnąć sukces niezbędne jest zaangażowanie producentów żywności. Modyfikując składy swoich produktów mogą przyzwyczajać konsumentów do produktów, które są dla nich lepsze, tym samym również dbając o ich zdrowie. To dlatego Fundacja Choices International zachęca producentów, by stopniowo obniżali kaloryczność produktów, a także zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli i cukru oraz podnosili zawartość błonnika.
By wytyczyć drogę dla producentów Międzynarodowa Rada Naukowa Fundacji Choices International, uwzględniając rekomendacje żywieniowe WHO, stworzyła kryteria dla wszystkich kategorii artykułów spożywczych. Określają one maksymalne i minimalne zawartości cukrów dodanych, soli, tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans i błonnika dla wszystkich grup produktowych. Producentom, którzy postanowili dołączyć do inicjatywy, Fundacja Choices przyznaje logo, które w Polsce występuje pod nazwą „Wiem, co Wybieram” dla produktów, które spełnią kryteria. Zgodność składu produktu z kryteriami weryfikuje niezależny, certyfikowany instytut badawczy.
*http://www.nazdrowie.pl/artykul/epidemia-otylosci-w-polsce
**http://www.gis.gov.pl/ckfinder/userfiles/files/Nadwaga%20i%20oty%C5%82o%C5%9B%C4%87%20doro%C5%9Bli%20dane.pdf
*** E.W. de Menezes et al. (2013), Difference in nutrients in substitution from typical to Choices products.
Źródło i fot.: informacja prasowa