Wskaźniki temperatury – jeden z typów opakowań inteligentnych
Wskaźniki temperatury, wykorzystując nieodwracalną zmianę barwy, pozwalają określić czy produkt przechowywany był w optymalnym zakresie temperatur, co jest szczególnie ważne w przypadku żywności mrożonej i chłodzonej, m.in. owoców i warzyw [1]. Mogą one również za pomocą odwracalnej zmiany barwy wskazywać odpowiednią temperaturę do spożycia produktu.

Przykładem inteligentnego opakowania na napoje jest jednorazowe wieczko wyprodukowane przez firmę Smart Lid Systems, stosowane do papierowego lub wykonanego z tworzywa sztucznego kubka do napoju (rys. 1). Opakowanie ma za zadanie informować o temperaturze produktu znajdującego się wewnątrz kubeczka. Wieczko zmienia kolor od brązowego do czerwonego po zalaniu kubeczka wrzątkiem, a także informuje o prawidłowym zamknięciu kubka [2]. Termochromowe etykiety stosowane są również na butelkach i puszkach z piwem, wskazując idealną temperaturę do spożycia napoju m.in. przez Grupę Żywiec S.A. [3] czy Kompanię Piwowarską S.A. (rys. 2), a także do wyrobów branży mleczarskiej.
1.Han J.H., Ho C.H.L., Rodrigues E.T. 2005. Intelligent packaging. Innovations in food packaging (red. J.H. Han). Elsevier Academic Press. Oxford UK, 138-155.
2. www.smartlid.com
3. Cichoń M., Lesiów T. 2013. Zasada działania innowacyjnych opakowań inteligentnych w przemyśle żywnościowym. Artykuł przeglądowy. Nauki Inżynierskie i Technologie 2, 9-32