Partner serwisu
30 lipca 2015

Ekofakty o butelce zwrotnej

Kategoria: Z życia branży
Ekofakty o butelce zwrotnej

Butelka zwrotna w Polsce:

1.    W Polsce krąży prawie 400 mln szklanych butelek zwrotnych – pomiędzy sklepem a ich ponownym napełnieniem.

2.    Co drugie piwo kupowane w Polsce nalewane jest do butelki zwrotnej.

3.    Butelka zwrotna jest bardziej wytrzymała od bezzwrotnej butelki, dlatego może zostać użyta przynajmniej 20 razy bez uszczerbku na jej jakości. Niestety, w Polsce butelka zwrotna wykorzystywana jest zaledwie 8 do 12 razy.

4.    Wartość butelek zwrotnych krążących po Polsce to ok. 150 mln zł. – mniej więcej tyle kosztuje np. rozbudowa stacji kolejowej Wrzeszcz w Gdańsku.

5.    Gdyby zaprzestać stosowania butelek zwrotnych w ciągu roku powstałoby        600 000 ton dodatkowych odpadów, które huty musiałyby przerabiać przez 2 lata.

6.    Zaledwie 6% konsumentów w Polsce przy zakupie piwa zwraca uwagę na to, czy jest sprzedawane w butelce zwrotnej.

7.    Niespełna 14% polskich konsumentów ma świadomość, że korzystanie z butelek zwrotnych pomaga oszczędzać energię i surowce wykorzystywane do produkcji opakowań zwrotnych.


Butelka zwrotna na świecie:

8.    Liderami używania butelek zwrotnych na rynku piwa (udział piwa w butelce zwrotnej w całości sprzedaży) są Dania, Finlandia, Norwegia i Holandia (udział butelki zwrotnej w rynku to ponad 70 %). Polska  plasuje się mniej więcej w połowie listy krajów europejskich (ok. 50%).  W statystykach najgorzej wypada Francja, Włochy i Wielka Brytania (poniżej 20 % sprzedaży).

9.    Jeszcze w latach 80 tych ubiegłego wieku butelka zwrotna dominowała w sprzedaży napojów na większości rynków europejskich i była w obiegu 30-40 razy. Z czasem mocno zarysowana, ale konsumenci nie postrzegali tego jako wady. Liczyła się oszczędność („nie płacę za opakowanie tylko jego zawartość”) i ochrona środowiska („nie wyrzucam butelki do śmietnika”).

Butelka zwrotna – pracuje dla środowiska:

10.     Na wyprodukowanie 1 butelki zużywa się ok. 1100 W. To mniej więcej tyle, ile potrzeba na:

-  11 godzin świecenia klasycznej żarówki  100W,
 
-  7 godzin przeciętnego zużycia energii przez mieszkańca Polski,
 
-  22 godziny pracy i zabawy na komputerze,

-    5,5 godziny oglądania telewizji na LCD TV,

-    11 godzin chłodzenia Twojego ulubionego piwa w lodówce.

11.    Oddając jedną szklaną butelkę do recyklingu, oszczędzamy tyle energii, ile potrzeba do oświetlenia dużego pokoju przez 4 godziny.

12.    Produkcja 1 tony szkła wymaga zużycia 800 kg piasku, 280 kg wapnia, 230 kg sody, 30 kg barwników. Powstaje przy tym około 10m³ ścieków i zużywa się ogromne ilości energii.

13.    Szklana butelka rozkłada się aż 4 000 lat.


Szkło – wynalazek samej natury:

14.    Produkty  ze szkła  w 100% nadają się do ponownego przetwarzania.

15.     Szkło jest w 100% ekologiczne – jego skład wymyśliła sama natura, a człowiek udoskonalił.

16.    Szkło powstaje poprzez stopienie w temperaturze 1 5000C piasku kwarcowego SiO2, wapienia CaCO3 i sody Na2CO3, a następnie szybkie schłodzenie.


Znaczenie opakowań szklanych w przemyśle spożywczym:

17.    Opakowania szklane zachowują smak i zapach produktów, są zdrowe i higieniczne.

18.    Najlepszą barwą szkła dla ochrony produktu jest brązowy kolor, który chroni przed promieniowaniem słonecznym.

Historia szklanej butelki:

19.    Szklana butelka to wynalazek sprzed 5 000 lat – szklane opakowania były znane już w starożytnej Mezopotamii. Początkowo były to gliniane naczynia.

20.    Na przełomie naszej ery w basenie Morza Śródziemnego opanowano technikę dmuchania cienkich form szklanych przy pomocy metalowych rur, tzw. piszczeli.

21.    Aż do XIX wieku butelki były wyrobem rzemieślniczym. Ze względu na ich wysoki koszt, piwo rzadko było do nich rozlewane.

22.    W 1884 roku w Szwecji pojawił się pierwszy znany w historii system wymiany butelek i pobierania za nie kaucji.

23.    W 1920 roku w Stanach Zjednoczonych opatentowano pierwszy automat do zwrotu butelek.

24.    W latach 50-tych w Szwecji po raz pierwszy wprowadzono do użycia automat do wymiany butelek

25.    W 1903 roku Michael J. Owens skonstruował maszynę , która umożliwiła automatyczną produkcję butelki i dzięki temu te opakowania stały się dostępne ekonomicznie i na potrzeby masowej produkcji.

26.    Do końca lat 80 tych ubiegłego wieku butelki były standardowe – kupowane wspólnie przez wielu producentów napojów.

27.    W latach 90 tych XX wieku rozpoczęła się era butelek indywidualizowanych – dla konkretnych firm i marek piwa, choć nadal w wersji zwrotnej.

 

Źródło: informacja prasowa

 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ