Prezes OSM Czarnków: powinniśmy jasno mówić o tym, czego nie może być w produktach mleczarskich
– Na rynku było już masło z omega, czy produkty w boksie razem ze śmietanami, ale na bazie oleju. Podobnie z deserkami dla dzieci, w których można znaleźć olej. Z jednej strony ważne jest, jaką czcionką napiszemy coś na opakowaniu, ale z drugiej powinno być mocno podkreślone, że pewnych rzeczy nie może być w produkcie mleczarskim – mówi portalowi www.kierunekagro.pl Helmut Doliwa, prezes OSM Czarnków.

– Ostatnio głośnym tematem był zakaz produkcji margaryny z trans w Stanach Zjednoczonych. Ta sama instytucja, która dopuściła te produkty na rynek, teraz dała teraz czas do zlikwidowania ich całkowicie jako coś, co jest główną przyczyną zawałów. Dużo się mówi o tym, że naturalna żywność jest zdrowa. Pewne organy powinny działać w tym zakresie i mocno to uwidaczniać. Bywa też tak, że w jednej sieci ten sam produkt, tego samego producenta ma dodatek chemiczny, a w innej sieci nie. Niektóre sieci po prostu wymuszają dłuższy okres przydatności do spożycia. Konsument przyzwyczajony do jednego produktu, jego składu i jakości, kupując w innym sklepie nie czyta już etykiety – tłumaczy prezes OSM Czarnków.
Fot. Adam Wita