Prezes OSM Czarnków: proponowano nam zastąpienie cukru sztucznymi aromatami
– Proponowano nam zastąpienie cukru, w naszych wyrobach deserowych dla dzieci, sztucznymi aromatami. Pokazano trzy próby: z jedną łyżeczką cukru, połową łyżeczki cukru i z samym dodatkiem słodzika. Ostatnia porcja była o wiele słodsza niż pozostałe – mówi Helmut Doliwa, prezes OSM Czarnków

– Skoro unijne przepisy pozwalają na stosowanie tego typu dodatków, to wielu producentów z tego korzysta, nie patrząc na to, że te produkty podaje się dzieciom. Stąd też biorą się na sklepowej półce produkty deserowe w cenie nawet poniżej 50 groszy. Wielu konsumentów nie czyta jednak etykiet i składu produktów. Podobnie jest z innymi wyrobami. Serek cottage z dodatkiem sorbinianu potasu nie powinien być nazywany „serkiem naturalnym” – dodaje prezes Doliwa.
Fot. Adam Wita