Partner serwisu
05 listopada 2015

Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A. poprowadził warsztaty cydrowe

Kategoria: Z życia branży

Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A. poprowadził warsztaty cydrowe w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce, gdzie powstaje pierwsza w Polsce wzorcowa cydrownia.

Artur Dubaj, Główny Technolog AMBRA S.A. poprowadził warsztaty cydrowe

 

Warsztaty dla grupy 50 sadowników i rolników z gminy Serock zorganizowało Lubelskie Stowarzyszenie Miłośników Cydru.

 

- Wzorcowa cydrownia to najprostsza linia technologiczna do produkcji naturalnego cydru sadowniczego na skalę ok. 10 tys. litrów rocznie - mówi Wiceprezes Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Tomasz Solis. - Jeszcze w tym miesiącu rozpoczniemy formalną procedurę uzyskiwania pozwoleń na produkcję cydru. Ale linia jest już na tyle gotowa, że dziś mogliśmy pokazać, z jakich urządzeń się składa i zachęcić do otwierania podobnych cydrowni w gospodarstwach sadowniczych.

 

O planach uruchomienia wzorcowej cydrowni Stowarzyszenie poinformowało podczas czerwcowej konferencji prasowej inaugurującej ogólnopolską kampanię na rzecz polskiego cydru naturalnego Zacydrowani.pl. W ciągu trzech miesięcy postulaty Stowarzyszenia poparło ponad 25 tys. osób. Jednym z nich jest apel o zmianę oraz ochronę ustawowej definicji polskiego cydru - wprowadzenie zapisu o produkcji cydru tylko ze świeżego soku; drugim - właśnie aktywizacja sadowników do otwierania lokalnych cydrowni.

 


- Przecieramy szlaki, zbieramy informacje, udowadniamy, że można. Chcemy pokazać sadownikom, że cydrownia to prosta inwestycja, której koszt można porównać z zakupem ciągnika. Wybraliśmy technologię, którą każdy może dopasować do własnych potrzeb. Spodziewamy się, że największym wyzwaniem będą procedury formalne, o których uproszczenie apelujemy - podkreśla Tomasz Solis. - Dzięki wzorcowej cydrowni stworzymy gotowy biznes plan. Będziemy poszukiwać najlepszych receptur, pozyskamy wiedzę na temat doboru odmian jabłek, temperatury fermentacji, długości okresu maceracji… Każdy taki niuans ma znaczenie dla smaku i zapachu naturalnego cydru. To doświadczenia praktyczne, którymi chcemy się dzielić podczas tego typu warsztatów, w publikacjach, na konferencjach. Misja edukacyjna to jedno z naszych najważniejszych zadań.

 

POLSKI CYDR może stać się narodową specjalnością naszego kraju i źródłem dobrobytu polskich regionów, tak jak wino jest źródłem międzynarodowej sławy francuskiej Burgundii czy włoskiej Toskanii. Ta strategiczna szansa rozwojowa wynika z realnej możliwości stworzenia w Polsce cydru o wyjątkowych walorach aromatycznych i smakowych - wykorzystania naturalnego bogactwa jakim jest polskie jabłko – czytamy w Programie Stowarzyszenia, który zakłada, że produkcja cydru może przyczynić się nie tylko do zwiększenia przychodów sadowników, ale również do rozwoju całych regionów i poszerzenia polskiej oferty eksportowej.

 

- Chcemy, by Lubelskie kojarzyło się nie tylko z naturą, czystym powietrzem, nieco wolniejszym tempem życia, ale także z dobrym smakiem i zdrową żywnością. Tak, jak w Toskanii można wędrować szlakiem wina czy oliwy, tak u nas, np. na pięknym lubelskim Powiślu, będzie można wędrować szlakiem sadów, zaglądając do tłoczni świeżego jabłkowego soku i cydrowni - komentuje działania Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru Sławomir Sosnowski, Marszałek Województwa Lubelskiego. - Jestem przekonany, że po pierwszej wzorcowej cydrowni powstaną kolejne. Jeśli produkować będą naturalny cydr według własnych receptur, to możemy być pewni, że przyciągną konsumentów i turystów, poszukujących oryginalnych smaków. Dobrze, by Lubelskie kojarzyło się, tak jak Toskania czy Prowansja, z regionem o wyjątkowej urodzie krajobrazu i bogactwem lokalnych produktów.

 

Źródło: Ambra S.A.
Fot. freeimages.com

ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ