Partner serwisu
27 listopada 2015

Browar Sulimar finalistą w Beverage Innovation Awards 2015

Kategoria: Z życia branży

Browar Sulimar odniósł znaczny sukces w Beverage Innovation Awards 2015 wchodząc do finału w kategorii Best can or alubottle. Pozwolił się wyprzedzić jedynie światowemu gigantowi jakim jest Heineken. Browar Sulimar już wcześniej odnotował sukces w Beverage Innovation Awards w 2013 r. wchodząc do finału w kategorii Best Beer. W obu przypadkach było to piwo Cornelius Grejpfrutowy, jedynie nagradzane było w różnych kategoriach. W Beverage Innovation Awards 2015 w kategorii Best can or alubottle nagrodzona została unikalna koncepcja puszki piwa ze słomką wyłaniającą się z puszki natychmiast po jej otwarciu.

Browar Sulimar finalistą w Beverage Innovation Awards 2015

W maju 2015 r. browar Sulimar we współpracy z Ball Packaging wprowadził na rynek piwo Cornelius Grejpfrutowy w puszce ze słomką w partii limitowanej. W puszce firmy Ball został umieszczony specjalny mechanizm, dzięki któremu słomka  wyłania się z puszki natychmiast po jej otwarciu. Powoduje to u konsumenta efekt przyjemnego zaskoczenia. Dedykowanymi  konsumentami tego piwa są kobiety, dla których picie przez słomkę jest bardziej przyjaznym doznaniem niż picie prosto z puszki.

Mariusz Supady, właściciel Browaru Sulimar, powiedział, że  bardzo ceni sobie decyzję Ball Packaging o uruchomieniu produkcji piwa w puszce ze słomką,  w polskim  browarze regionalnym”. Mariusz Supady dodaje, że piwo Cornelius Grejpfrutowy jest piwem o najwyższej jakości, głównie kierowanym do kobiet, co zostało potwierdzone zakwalifikowaniem go do grona finalistów w konkursie Beverage Innovation Awards @ Drinktec w 2013 r. w Monachium, gdzie warzone są tak znane marki piw pszenicznych jak Paulaner czy Franziskaner”. Wielkim sukcesem Browaru Sulimar jest przekonanie firmy Ball Corporation do powierzenia tej unikalnej technologii polskiemu browarowi regionalnemu, a nie któremuś ze światowych gigantów piwnych. Wręczenie nagród odbyło się na Braubeviale w Norymberdze. Browar Sulimar ustąpił pierwszego miejsca jedynie browarowi Heineken, który został zwycięzcą dzięki rozwiązaniu firmy Ball Packaging związanemu z designem puszki.

Konkurs Beverage Innovation Awards to najbardziej prestiżowy konkurs napojowy na świecie. W tym roku zgłoszono 360 produktów z 40 krajów w 26 kategoriach.

 

Piwo Cornelius Grejpfrutowy to lekki, orzeźwiający trunek powstały na bazie piwa pszenicznego i starannie dobranego soku. Piwo, jak przystało na pszeniczne, jest mętne, na dnie butelki sporo osadu drożdżowego. Posiada bardzo intensywny, grejpfrutowy zapach.  Smak grejpfrutowo – cytrusowy z wyczuwalną nutą pszenicy, doskonale skomponowany. Świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. Sprawdza się idealnie w upalne dni. Piwo ma zawartość alkoholu 3,0 % obj. I 13% ekstraktu. Produkcja piw pszenicznych Cornelius opracowana została we współpracy z piwowarami z Bawarii. Browar Sulimar jest kontynuatorem piotrkowskich tradycji warzenia piw pszenicznych sięgających jeszcze wieków średnich.


Nie można nie wspomnieć, że Browar Sulimar to nie tylko Cornelius Grejpfrutowy. Sulimar zasłynął na polskim rynku także innymi piwami, jak:

CORNELIUS Pszeniczny – jedno z najlepszych piw pszenicznych, opracowane we współpracy z mistrzami piwowarskimi z Bawarii,

CORNELIUS Bananowy – piwo bardzo cenione przez kobiety

TRYBUNAŁ - smakiem, charakterem i wizerunkiem nawiązują do Trybunału Koronnego oraz historii regionu. Ich receptury oraz tradycyjne metody warzenia zostały odtworzone i opracowane na podstawie odnalezionych dokumentów historycznych ze Średniowiecza.

CORNELIUS Baltic Porter – ciemne, wyjątkowo treściwe i esencjonalne piwo utrzymane w stylu Porter Bałtycki; w zapachu dominują przyjemne nuty karmelu, ciemnej czekolady, suszonych owoców  w smaku pełnia słodów karmelowych balansuje z nutami alkoholowymi i goryczkowymi. Znakomite jako aper all , do posiłków z ciemnych mięs ; fantastyczne też do deserów i na poprawę nastroju

TRIPLE BLOND - piwo utrzymane w stylu strong belgian ale; w zapachu dominują nuty pomarańczy, cytrusów i kolendry z delikatnym ziołowym tłem; w smaku pełne, ciepłe, łagodnie łączące nuty słodowe; cytrusowe i alkoholowe.

 

Źródło, fot. informacja prasowa

 

 

ZAMKNIJ X
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ