Eko choinki staną w browarach
Każdy ma swój sposób na wprowadzenie świątecznej atmosfery do swojego otoczenia. Ale na tak niecodzienny pomysł jak ten na stworzenie choinek z butelek po piwie oraz dekoracji z puszek czy kapsli mogli wpaść tylko zakręceni na punkcie ekologii pracownicy browaru. Efekty ich prac można podziwiać w browarach w Poznaniu, Tychach i Białymstoku.

Zielona choinka, obwieszona mnóstwem ozdób – niby typowy symbol Świąt, nic nadzwyczajnego. Ale jeśli ta choinka jest zrobiona z butelek po Tyskim, Lechu czy Żubrze, a ozdoby - z piwnych kapsli czy puszek, to już zupełnie inna historia. Na pomysł stworzenia takich nietypowych, ekologicznych dekoracji świątecznych wpadli pracownicy browarów Kompanii Piwowarskiej.
Jesteśmy pozytywnie zakręceni na punkcie ekologii – przyznaje Katarzyna Radecka, odpowiedzialna za projekty zrównoważonego rozwoju w KP. – Oszczędzamy wodę, sadzimy drzewa, kręcimy kilometry na rowerach zamiast ślęczeć w autach. Dlaczego więc mielibyśmy nie wykorzystać butelek zwrotnych, by poprzez tak niecodzienną akcję pokazać jak bardzo są ekologiczne? Tak zrodził się pomysł eko choinek, które wspólnie tworzymy i zdobimy wyjątkowymi ozdobami świątecznymi. – komentuje.
Ponad dwumetrowe eko choinki można podziwiać w centrach wycieczkowych browarów w Poznaniu (od 26 listopada), Tychach (od 30 listopada) i pubie w Białymstoku (od 3 grudnia, Czarci Pub) przez cały grudzień.
Tworzenie eko choinek jest połączone z warsztatami z dekoracji recyclingowej. Pod okiem doświadczonych trenerów kierowanych przez Magdalenę Ćmielewską, pasjonatkę dobrego wzornictwa z wieloletnim doświadczeniem w branży wnętrzarskiej, pracownicy browarów nauczyli się jak w lekki i przyjemny sposób można przygotować dekoracje, nadając drugie życie puszce, kapslowi czy etykiecie.
Ci, którzy nie zdołają odwiedzić jednego z browarów Kompanii Piwowarskiej, mogą wykonać świąteczne eko ozdoby sami. Pomoże im w tym przygotowany przez pracowników browaru materiał instruktażowy.
Akcji tworzenia ekologicznych dekoracji patronuje EKO-PUNKT Organizacja Odzysku Opakowań S.A. - Mamy nadzieję, iż nowe przedmioty wykonane z odpadów spowodują, że konsumenci inaczej spojrzą na surowce wtórne, co zaowocuje większą motywacją do pielęgnowania nawyków selektywnego zbierania odpadów. Odwiedzający i pracownicy browarów będą mieli do dyspozycji materiały i ulotki informujące o właściwym postępowaniu z odpadami opakowaniowymi aby mogli przypomnieć sobie co i jak segregować. – skomentowała Anna Szymańska, członek zarządu EKO-PUNKT.
Źródło, fot. Kompania Piwowarska