Pilsweizer wprowadza na rynek nowe piwa lokalne związane z konkretnymi miejscowościami
Browar Pilsweizer wprowadza na rynek nowe lokalne marki piw, związane z konkretnymi miejscowościami. Poszerza tym samym linię piw lokalnych, zapoczątkowaną w pierwszej połowie br. Do sklepów trafiają dwie nowości: piwo Sądeckie oraz piwo Zakopiańczyk Miód Malina.
Zgodnie z ideą towarzyszącą powstaniu tej linii, piwa te - o nazwach tożsamych z nazwą danej miejscowości - kierowane są zarówno do turystów, jak i do miejscowych „lokalnych patriotów”.
Przy tego typu lokalnych projektach Browar Pilsweizer współpracuje zarówno z lokalnymi sklepami, jak i odbiorcami z kanału HoReCa, czyli hotelami, restauracjami czy pubami działającymi na danym terenie.
- W ramach naszej działalności biznesowej rozwijamy sprzedaż piw Pilsweizer na terenie całej Polski, jednak myślimy również o tym, żeby w miarę możliwości wspierać i promować też region, w którym działamy. Idea sprzedaży piw lokalnych jest kolejnym przemyślanym krokiem w rozwoju naszego browaru, na który zdecydowaliśmy się po szeregu rozmów z lokalnymi przedsiębiorcami: sklepikarzami i restauratorami, którzy popierali taki pomysł - mówi Andrej Chovanec, Dyrektor Marketingu i Członek Zarządu Browaru Pilsweizer - Zdecydowaliśmy się na produkcję piw lokalnych, kiedy zobaczyliśmy, że coraz mocniej rozwija się w Polsce lokalny patriotyzm jeśli chodzi o marki i produkty. Takie podejście obserwujemy od lat w Czechach, gdzie lokalne piwa dominują w punktach sprzedaży w danym regionie, a pozostałe marki, ogólnokrajowe czy globalne, są dodatkiem.
Wchodzące właśnie do sprzedaży piwo Sądeckie, związane z Nowym Sączem to jasne piwo typu Pils, dolnej fermentacji, przygotowywane ze słodu jęczmiennego oraz 3 rodzajów chmieli - Marynka, lubelski i magnum.
Jednocześnie z Sądeckim na rynek trafia także piwo Zakopiańczyk Miód Malina (związane z Zakopanem). Jest to filtrowane piwo klarowne, o ekstrakcie 14 Blg, z dodatkiem miodu gryczanego i soku malinowego.
W maju br. Pilsweizer zapoczątkował linię piw lokalnych piwami: Zakopiańczyk (jasne piwo typu Pils, dolnej fermentacji, o ekstrakcie 12Blg) oraz Piwniczańskie (jasne piwo typu Pils, dolnej fermentacji, o ekstrakcie 15Blg).
Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.
W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa Pilsweiser (obecnie PILSWEIZER). W roku 2009 r. powstała firma Pilsweiser S.A., a Browar Pilsweizer jest obecnie jedynym browarem regionalnym w Małopolsce i na Podkarpaciu. W planach jest rozbudowa browaru o hotel i ośrodek Spa (które będą mieścić się w zrewitalizowanych budynkach starego browaru).
Źródło, fot. informacja prasowa